ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Credit Suisse: Deal done - Η UBS την εξαγοράζει με πάνω από 2 δισ. δολάρια

Credit Suisse: Deal done - Η UBS την εξαγοράζει με πάνω από 2 δισ. δολάρια

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας αναμένεται να υπογραφεί αργά το απόγευμα της Κυριακής και θα έχει ως βάση την τιμή του κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή

Στην εξαγορά της Credit Suisse με τίμημα πάνω από 2 δισ. δολάρια προχωρά η UBS, με τις ελβετικές Αρχές να δηλώνουν έτοιμες να αλλάξουν τους σχετικούς νόμους για να παρακάμψουν τη συναίνεση που απαιτείται για την ολοκλήρωση του ντιλ των μετόχων της Credit Suisse, προκειμένου η συναλλαγή να ολοκληρωθεί γρήγορα και πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Ελβετίας αναμένεται να υπογραφεί αργά το απόγευμα της Κυριακής και θα έχει ως βάση την τιμή του κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse την Παρασκευή, όπως δήλωσαν στους Financial Times που βρίσκονται κοντά στις διαπραγματεύσεις.

Η UBS θα καταβάλει περισσότερα από 0,5 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, δηλαδή πολύ χαμηλότερα από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της Credit Suisse, που ήταν 1,86 ελβετικά φράγκα την Παρασκευή.

Οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι η UBS έκανε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις εγγυήσεις που ζητούσε σε περίπτωση που υπάρξουν δυσμενείς εξελίξεις με την Credit Suisse.

Ο Βίνσεντ Κάουφμαν, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής εταιρείας Ethos, η οποία εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία και κατέχει περίπου 3% και 5% της Credit Suisse και της UBS αντίστοιχα, δήλωσε στους Financial Times ότι η κίνηση να παρακαμφθεί η ψήφος των μετόχων με πρωτοβουλία της ελβετικής κυβέρνησης αποτελεί καταστρατήγηση της εταιρικής διακυβέρνησης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα οι Financial Times έκαναν λόγο για κρατικοποίηση, μερική ή ολική, της Credit Suisse. Όπως επισήμαναν στο Bloomberg πηγές με γνώση του θέματος, η χώρα μελέτησε το ενδεχόμενο να εξαγοράσει τον ελβετικό κολοσσό στο σύνολό του ή ένα σημαντικό ποσοστό του στην περίπτωση που δεν προχωρούσε η εξαγορά από τη UBS.

Τα προβλήματα στην Credit Suisse έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες και σχετίζονταν με τη φυγή καταθέσεων και κεφαλαίων από την τράπεζα. Τις τελευταίες εβδομάδες, η ελβετική τράπεζα βρέθηκε ξανά στο στόχαστρο μετά την έναρξη έρευνας από την αμερικανική Επιτροπή Ελέγχου Κεφαλαιαγορών (SEC) αναφορικά με τον τρόπο «μέτρησης» των μεγεθών της. Μάλιστα, η ίδια η τράπεζα παραδέχθηκε ότι υπάρχουν προβλήματα στον τρόπο εσωτερικού ελέγχου των λογιστικών της καταστάσεων, ενώ αρνητική ήταν η διατύπωση της PwC γι' αυτή τη διαδικασία.

Και τα αρνητικά νέα συνεχίστηκαν, αφού η Credit Suisse ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει σε ανακοίνωση των μεγεθών της για το 2022, κάτι που έχει αναβάλει επ' αόριστον και χωρίς να αποσαφηνίζει πότε θα δημοσιοποιήσει τις λογιστικές καταστάσεις.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η άρνηση του κορυφαίου ιδιώτη επενδυτή της, της Saudi National Bank να τοποθετήσει νέα κεφάλαια, υποστηρίζοντας πως δεν μπορεί να το πράξει λόγω των κανόνων που έχουν θέσει οι ρυθμιστικές αρχές της Ευρώπης αλλά και η ΕΚΤ.

Εν μέσω όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων και με τη μετοχή του ελβετικού κολοσσού να καταβαραθρώνεται οι ελβετικές Αρχές αποφάσισαν να χορηγήσουν χρηματοδότηση 54 δισ. δολ. ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησαν να εξετάζουν εναλλακτικά σχέδια για τη διάσωση της Credit Suisse.

Σχετικές ειδήσεις