ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στη διαχείριση των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες

Τι αλλάζει στη διαχείριση των κατασχεμένων περιουσιακών στοιχείων από εγκληματικές δραστηριότητες

Σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση των κατασχεμένων και των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες φέρνει νομοσχέδιο που έχει θέσει σε διαβούλευση το υπουργείο Οικονομικών.

Για χρόνια, η απουσία στην εθνική έννομη τάξη ενιαίου θεσμικού πλαισίου διαχείρισης των δεσμευμένων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεθέντων, η αποσπασματική ρύθμιση της διαχείρισης αυτών και η παντελής έλλειψη διατάξεων που αφορούν στη διαχείριση των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων καθιστούσαν και καθιστούν δυσχερή και απρόσφορη την ενιαία, ισότιμη και αποδοτική παρακολούθηση και την εν γένει διαχείρισή τους.

Κυρίως οι σημερινές διατάξεις δεν εξασφάλισαν και δεν εξασφαλίζουν την ορθολογική, διαφανή και αποτελεσματική αξιοποίησή τους, ώστε να διατηρούν την οικονομική τους αξία στο στάδιο της δέσμευσης, προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το δημόσιο συμφέρον, για κοινωνικούς σκοπούς ή για την ικανοποίηση του θύματος

Με τις προτεινόμενες διατάξεις καθορίζεται ένα ενιαίο πλαίσιο για την ανάκτηση και διαχείριση των δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων και των κατασχεμένων, και των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων, τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες. Δημιουργείται δε και ένα κεντρικό μητρώο με σκοπό να ενισχύσει τη διαφάνεια, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του υπόπτου ή κατηγορουμένου.

Ειδικότερα, συστήνεται το «Κεντρικό Μητρώο Διαχείρισης Δεσμευμένων, συμπεριλαμβανομένων των κατασχεμένων, και Δημευμένων Περιουσιακών Στοιχείων», τα οποία προέρχονται από εγκληματικές δραστηριότητες και καθορίζεται η δομή και το περιεχόμενό του, ενώ παράλληλα ρυθμίζονται οι όροι για την πρόσβαση σε αυτό.

Με το υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου προβλέπεται η δημόσια κατάθεση, με εντολή της δικαστικής αρχής, των χρηματικών ποσών που δεσμεύονται ή κατάσχονται από την αρμόδια αρχή ή το δικαιοδοτικό όργανο, στο Ταμείο Παρακαταθηκών. Ορίζονται δε οι επιμέρους διαδικασίες διαχείρισης αλλά και επιστροφής και απόδοσης των εν λόγω περιουσιακών στοιχείων.

Συγκεκριμένα, με την πρόβλεψη έντοκου δεσμευμένου καταθετικού λογαριασμού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων δημιουργούνται αυξημένες πρόσοδοι από τα χρηματικά ποσά που δεσμεύονται. Από την παραχώρηση των δημευμένων περιουσιακών στοιχείων θα επωφελούνται ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και δημόσιες υπηρεσίες και θα κατοχυρώνεται η ισότιμη και δίκαιη μεταχείριση των πολιτών.