ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται - Ποιοι θα δουν αύξηση

Δώρο Πάσχα: Πότε καταβάλλεται - Ποιοι θα δουν αύξηση
Pixabay

Για το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου.

Μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη 12 Απριλίου αναμένεται να καταβληθεί το Δώρο Πάσχα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, το οποίο είναι κάτι περισσότερο από το 50% του μισθού.

Όπως επεσήμανε στην ΕΡΤ ο οικονομικός σύμβουλος Γιάννης Χατζησαλάτας, οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν πάρει το Δώρο Πάσχα έως τις 12 Απριλίου πρέπει να ξέρουν ότι αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα για τον εργοδότη και μπορούν να κινηθούν εναντίον του.

Για το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου. Όσοι έχουν δουλέψει λιγότερο διάστημα από το 4μηνο αυτό, θα πάρουν την αναλογία του χρόνου που δούλεψαν.

Εκείνοι που αμείβονται με ημερομίσθιο θα πρέπει να πάρουν ως δώρο 15 ημερομίσθια, ή αν δούλεψαν λιγότερο, δικαιούνται 1 ημερομίσθιο για κάθε 8 ημερολογιακές ημέρες.

Σημειώνεται, δε, ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα αναπροσαρμοστούν και τα ποσά του δώρου για αρκετούς εργαζόμενους.

Ποιοι θα πάρουν αυξημένο Δώρο Πάσχα

Αυξημένο Δώρο Πάσχα θα λάβουν οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και είδαν αύξηση από 1η Απριλίου. Αφορά 585.000 εργαζόμενους.

Επομένως, το δώρο θα υπολογιστεί με βάση το νέο μισθό και θα αναλογεί στο χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου.

Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων.