Infographic
Πηγή: Newsbomb.gr
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποιοι φορολογούμενοι πληρώνουν τον περισσότερο φόρο στην Ελλάδα

Σε σύνολο 9 εκατομμυρίων φορολογουμένων στην Ελλάδα, οι σχεδόν 800.000 πληρώνουν τα 2/3 των φόρων. Μισθωτοί και συνταξιούχοι δηλώνουν το 72% του συνολικού εισοδήματος και καταβάλλουν το 65% των φόρων.

Στον αντίποδα, το 67,7% των φορολογουμένων εμφανίζει ατομικό εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να πληρώνει μόνο το 5% του συνόλου των φόρων.

Το να περιορίζονται τα δηλωθέντα στην εφορία εισοδήματα στα 85 δισ. ευρώ όταν το ΑΕΠ της χώρας φτάνει πλέον στα 205 δισ. ευρώ, αναδεικνύει την έκταση της φοροδιαφυγής.

Ένας από τους σοβαρούς λόγους που λειτουργούν αποτρεπτικά στο να εμφανιστεί περισσότερη φορολογητέα ύλη και να ανακατανεμηθούν τα φορολογικά βάρη είναι οι φορολογικοί συντελεστές. Όταν ο αυτοαπασχολούμενοι γνωρίζουν ότι αν το δηλωθέν εισόδημά τους ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ, αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί ο συντελεστής του 28%, το κίνητρο για την απόκρυψη εισοδημάτων γίνεται ιδιαίτερα ισχυρό.

Δεν είναι τυχαίο ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων περιορίζεται στο να εμφανίσει ετήσια εισοδήματα έως 10.000 ευρώ. Αυτό συμβαίνει διότι μέχρι αυτό το επίπεδο εφαρμόζεται ο συντελεστής του 9%. Επίσης, οι 9 στους 10 εισοδηματίες δεν ξεπερνούν τις 12.000 ευρώ τον χρόνο. Μέχρι αυτό το όριο εφαρμόζεται ο συντελεστής του 15% και αμέσως μετά εκτινάσσεται στο 35% ή και ακόμη υψηλότερα.

Αναλυτικότερα: