ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου στην ασφάλιση των διασυνοριακώς τηλεργαζομένων

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου στην ασφάλιση των διασυνοριακώς τηλεργαζομένων
Pixabay

Tην 1η Ιουλίου 2023 θα τεθεί σε ισχύ η συμφωνία-πλαίσιο που συντονίζει το καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης των διασυνοριακώς τηλεργαζομένων μεταξύ των υπογραφόντων κρατών-μελών της ΕΕ.

Η νέα συμφωνία-πλαίσιο εκπονήθηκε από τη διοικητική επιτροπή για τον συντονισμό των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και σκοπό της συνιστά η διευκόλυνση των υπογραφόντων κρατών-μελών της ΕΕ, ως προς ζητήματα κοινωνικής ασφάλισης που ανακύπτουν σε περιπτώσεις εργαζομένων που παρέχουν την εργασία τους μέσω διασυνοριακής τηλεργασίας.

Ειδικότερα, η εν λόγω συμφωνία-πλαίσιο παρέχει τη δυνατότητα σε έναν εργαζόμενο να τηλεργαστεί από τη χώρα διαμονής του (η οποία είναι διαφορετική από τη χώρα εγκατάστασης του εργοδότη του), παραμένοντας ωστόσο υπόχρεος κοινωνικής ασφάλισης στο κράτος στο οποίο βρίσκεται η καταστατική έδρα ή ο τόπος εγκατάστασης του εργοδότη του, υπό την προϋπόθεση μεταξύ άλλων ότι αφενός και οι δύο χώρες έχουν υπογράψει τη συμφωνία-πλαίσιο και αφετέρου οι ώρες τηλεργασίας είναι λιγότερες από το 50% του συνολικού χρόνου εργασίας του εργαζομένου.

Μέχρι τώρα, μόνο 10 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν συνάψει τη συμφωνία-πλαίσιο, μεταξύ αυτών η Αυστρία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο και το Βέλγιο. Αναμένονται εξελίξεις ιδιαίτερα σε σχέση με την προσχώρηση επιπλέον κρατών στην εν λόγω συμφωνία-πλαίσιο, αλλά και σε σχέση με τη θέση που θα πάρει η χώρα μας ως προς το ανωτέρω ζήτημα.