ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο στοιχίζουν φρούτα, λαχανικά σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ

Πόσο στοιχίζουν φρούτα, λαχανικά σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ

Η ακρίβεια «σαρώνει» και τις λαϊκές αγορές - Άνοδος στις τιμές των φούτων και των λαχανικών

Την ανιούσα έχουν πάρει το τελευταίο διάστημα οι τιμές των φρούτων και των λαχανικών που βρίσκονται στους πάγκους των λαικών αγορών, εν μέσω του συνεχιζόμενου κύματος ακρίβειας.

Σύμφωνα με σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» της Κυριακής, πολλά είδη πλεον πωλούνται έως και 45% ακριβότερα σε σχέση με τα σούπερ μάρκετ

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των φρούτων εποχής, όπως τα κεράσια, με το κόστος ανά κιλό να φτάνει ακόμαι και τα 7 ευρώ το κιλό, ενώ τα καρπούζια κινούνται στο 1 ευρώ το κιλό.

Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα αγοράς σε λαϊκή του Γέρακα που παρουσιάζει η εφημερίδα, προκύπτει ότι σε αρκετά προϊόντα οι τιμές ήταν υψηλότερες από τα σούπερ μάρκετ.

Αναλυτικά o «Ελεύθερος Τύπος» αναφέρει ότι 5 κιλά εγχώριες πατάτες πωλούνταν έναντι 6 ευρώ, δηλαδή 1,2 ευρώ το κιλό, όταν σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ η τιμή τους διαμορφώνεται σε 1,02 ευρώ και σε προσφορά σε 0,90 ευρώ το κιλό, δηλαδή έως και 25% φθηνότερα.

Αντίστοιχα, η τιμή της ντομάτας κυμαινόταν από 2 έως 2,5 ευρώ στη λαϊκή και από 1,77 έως 1,95 ευρώ στα σούπερ μάρκετ, με την ψαλίδα να ανοίγει ακόμα περισσότερο, σχεδόν στο 30%.

Παρόμοια η κατάσταση και στα φρούτα , με το καρπούζι να πωλείται στη συγκεκριμένη λαϊκή αγορά 0,99 ευρώ το κιλό και στα σούπερ μάρκετ 0,70 ευρώ το κιλό, ενώ σε προσφορά η τιμή του «πέφτει» σε 0,55 ευρώ, δηλαδή σχεδόν στη μισή τιμή.

Πολύ υψηλές είναι οι τιμές και των κερασιών, τα οποία στους πάγκους κοστίζουν από 4,99 έως και 6,99 ευρώ το κιλό και σε μεγάλη αλυσίδα 5,58 ευρώ το κιλό.

Σχετικά με τους λόγους που αρκετά φρούτα και λαχανικά πωλούνται φθηνότερα στα καταστήματα οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, οι παραγωγοί των λαϊκών αγορών σημειώνουν ότι τα σούπερ μάρκετ αγοράζουν μεγαλύτερες ποσότητες και συνήθως σε προσυμφωνημένες τιμές, οπότε δεν παρουσιάζουν τόσο έντονη μεταβλητότητα, και προσθέτουν ότι «η ποιότητα των προϊόντων δεν συγκρίνεται».

Ακολουθεί ο αναλυτικός πίνακας με τη σύγκριση τιμών σε λαϊκές αγορές και σούπερ μάρκετ: