ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μηνύματα στις τράπεζες της ευρωζώνης από την ΕΚΤ για αυστηρότερη εποπτεία

Μηνύματα στις τράπεζες της ευρωζώνης από την ΕΚΤ για αυστηρότερη εποπτεία
AP

Μία κίνηση υψηλού συμβολισμού που περνά μηνύματα στις τράπεζες της ευρωζώνης πραγματοποίησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με τα stress tests.

Στο πλαίσιο των stress tests, οι τράπεζες κλήθηκαν να υπολογίσουν τον αντίκτυπο συγκεκριμένων οικονομικών σεναρίων. Σύμφωνα με τη διαδικασία, κατέληξαν ότι στο χειρότερο πιθανό σενάριο, ο συνολικός δείκτης κεφαλαίων τους θα μειωνόταν περίπου κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ομως, σύμφωνα με το Bloomberg, η ΕΚΤ στη συνέχεια προσάρμοσε το ποσοστό, υπολογίζοντας τον αντίκτυπο περίπου στις 5 ποσοστιαίες μονάδες.

Σημειώνεται ότι η αναθεώρηση των εκτιμήσεων των τραπεζών από την ΕΚΤ αποτελεί μια τυπική διαδικασία, όμως η διαφορά στη φετινή φάση διασφάλισης ποιότητας των stress tests είναι μεγαλύτερη από ό,τι στο παρελθόν.

Ηδη από τον περασμένο μήνα, η ΕΚΤ είχε προειδοποιήσει τις τράπεζες που πέρασαν εύκολα αυτό το πρώτο στάδιο του τεστ, ότι τα τελικά αποτελέσματα θα ήταν λιγότερο ρόδινα. Οι αποκλίνουσες απόψεις φέρνουν στην επιφάνεια τις εντάσεις μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζιτών που εποπτεύει.

Πολλές τράπεζες έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους γιατί θεωρούν την εποπτεία της ΕΚΤ υπερβολικά παρεμβατική, την ώρα που προσπαθούν να αυξήσουν τις τιμές των μετοχών τους μέσω υψηλότερων πληρωμών στους επενδυτές. Τα stress tests δείχνουν πόσο έτοιμες είναι οι τράπεζες να αντιμετωπίσουν σοκ που μπορεί να πλήξουν την κεφαλαιακή επάρκειά τους. Οι τράπεζες που περνούν έχουν περισσότερα επιχειρήματα υπέρ της διανομής δισεκατομμυρίων ευρώ στους μετόχους τους.

Το τελευταίο stress test θεωρήθηκε ότι περιείχε το πιο σκληρό οικονομικό σενάριο που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι σήμερα. Ωστόσο, ακόμη και μετά την παρέμβαση της ΕΚΤ, πολλές τράπεζες τα πήγαν καλύτερα σε σχέση με πριν από δύο χρόνια, χάρη στα αυξημένα κέρδη και τη θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων στα έσοδα από δάνεια. Τα αποτελέσματα αναμένεται να δημοσιευτούν μέχρι το τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ο επικεφαλής της τραπεζικής εποπτείας της ΕΚΤ, Αντρέα Ενρία, εξέφρασε την απογοήτευσή του για την υπερβολική αισιοδοξία ορισμένων τραπεζών. Σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ζήτησε να αναζητηθούν τρόποι ώστε να αποθαρρυνθούν τέτοιες μη ρεαλιστικά τεστ.