Τα μυστικά του νέου Market Pass
Πηγή: INTIME
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα μυστικά του νέου Market Pass

Αφού πρώτα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα ακολουθήσει η αξιολόγηση των δικαιούχων του Market Pass 2. Αυτή η προϋπόθεση μεταθέτει τελικά την έναρξη της υποβολής αιτήσεων για το τέλος Αυγούστου.

Από τη διαδικασία της αξιολόγησης των εισοδημάτων του 2023 για τους νέους δικαιούχους των εισοδημάτων του 2022 για τους παλιούς δικαιούχους, θα εξαρτηθεί και ο χρόνος καταβολής του επιδόματος. Αν δηλαδή θα δοθεί σε δύο δόσεις, το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η εφάπαξ τον Οκτώβριο (κάτι που είναι πιο πιθανό).

Σημειώνεται πως ο νόμος προβλέπει την επιδότηση των νοικοκυριών για αγορές που θα κάνουν στο διάστημα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.

Το ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους θα μπορεί να καταναλωθεί μέχρι και τις 31/12/2023 και το οικονομικό επιτελείο δεν έχει αποκλείσει την επέκταση του μέτρου για άλλους δύο μήνες, καθώς ο πληθωρισμός στα τρόφιμα βρίσκεται σε διψήφια ποσοστά.

Όσοι έλαβαν το Μarket Pass 2 στο παρελθόν δεν θα χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση και θα επαναξιολογηθούν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του 2022, δηλαδή τις δηλώσεις που υποβάλλονται εφέτος.

Αιτήσεις θα απαιτηθεί να κάνουν όσοι φορολογούμενοι δεν έλαβαν την επιδότηση στην πρώτη φάση, είτε γιατί παρέλειψαν να την κάνουν τον περασμένο Φεβρουάριο, είτε διότι υπερέβαιναν τα όρια με βάση τα εισοδήματα του 2021 (δηλώσεις 2022).

Το ύψος της ενίσχυσης ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 10% επί του μηνιαίου ύψους αγορών, που είναι 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, συν 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος έως 1.000 ευρώ αγορών. Παραμένουν τα ίδια εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ για τον άγαμο, 24.000 ευρώ για τους έγγαμους συν 5.000 ευρώ για κάθε παιδί μετά το πρώτο. Περιουσιακά στοιχεία έως 250.000 ευρώ για τον άγαμο και 400.000 ευρώ για τον έγγαμο).

Διαβάστε επίσης

Το Υπουργείο Οικονομικών «προσγειώνει» τα σενάρια για νέα μέτρα στήριξης

Έρχεται ο ηλεκτρονικός φάκελος ακινήτου από την 1η Νοεμβρίου

Market Pass: Τον Σεπτέμβριο οι αιτήσεις - Θα δοθεί έως τον Οκτώβριο

Δείτε όλο το Weekend Edition εδώ