ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Για ποιους αυξάνονται τα ποσά – Οι αλλαγές στα κριτήρια

Επίδομα θέρμανσης: Για ποιους αυξάνονται τα ποσά – Οι αλλαγές στα κριτήρια
INTIME.

Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι θα κινηθεί το επίδομα θέρμανσης, χωρίς όμως, να υπάρχει επιδότηση στην αντλία. Παράλληλα, αυξάνονται τα ποσά για τις οικογένειες με παιδιά.

Η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου αποτελεί «εφιάλτη» για τις περισσότερες οικογένειες, με το επίδομα θέρμανσης να λειτουργεί ως «ανάσα» εν όψει ακόμη ενός δύσκολου χειμώνα. Με δεδομένο ότι δεν θα υπάρχει επιδότηση στην αντλία, τα πράγματα εφέτος θα είναι ακόμη δυσκολότερα, καθώς η τιμή «καλπάζει» και υπάρχουν εκτιμήσεις για εκκίνηση από το 1,50 ευρώ. Αντιθέτως, σε σύγκριση με πέρυσι, δεν υπάρχει διπλή επιδότηση για όσους επιστρέφουν στο πετρέλαιο από το φυσικό αέριο.

Η χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης βρίσκεται μεταξύ των δεκατριών μέτρων ενίσχυσης των εισοδημάτων, που ανακοινώθηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, στην προχθεσινή (19/09) συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών. Ο αρμόδιος Υφυπουργός, Θάνος Πετραλιάς, γνωστοποίησε ότι το επίδομα θέρμανσης θα χορηγηθεί με το περυσινό μοντέλο, με βάση υπολογισμού τα 350 ευρώ. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα αρχίσει στις 15 Οκτωβρίου.

Τα κριτήρια

Με τα ίδια διευρυμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα καταβληθεί σε περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά το επίδομα θέρμανσης τη νέα χειμερινή περίοδο.

Το συνολικό οικογενειακό εισόδημα, πραγματικό και τεκμαρτό, πρέπει να είναι έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 23.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Για μονογονεϊκή οικογένεια, το εισόδημα ανέρχεται έως 27.000 ευρώ, με προσαύξηση ύψους 3.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο. Παράλληλα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 200.000 ευρώ για τους άγαμους και τα 300.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Σχετικές ειδήσεις