ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίδομα θέρμανσης: Έξτρα μπόνους για οικογένειες με παιδιά - «Τσουχτερή» η τιμή του πετρελαίου

Επίδομα θέρμανσης: Έξτρα μπόνους για οικογένειες με παιδιά - «Τσουχτερή» η τιμή του πετρελαίου

Αυξημένο κατά 2.000 ευρώ για κάθε παιδί θα είναι φέτος το επίδομα θέρμανσης

Το πετρέλαιο θέρμανσης διατίθεται για τη χρονική περίοδο από τη 15η Οκτωβρίου μέχρι και την 30ή Απριλίου κάθε έτους.

Το εισοδηματικό όριο παραμένει το ίδιο για τον άγαμο (16.000 ευρώ) και τον έγγαμο (24.000 ευρώ), αλλά αυξάνεται για τις οικογένειες με παιδιά.

Επομένως το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να προσαρμοστεί ως εξής:

  • 29.000 ευρώ από 27.000 ευρώ που ήταν πέρυσι για οικογένεια με ένα παιδί
  • 34.000 ευρώ από 30.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά
  • 39.000 ευρώ από 33.000 ευρώ για νοικοκυριό με τρία παιδιά

Δεν ισχύει η διπλή επιδότηση για όσους δικαιούχους καταναλώσουν για πρώτη φορά φέτος πετρέλαιο ή υγραέριο ή άλλες μορφές καυσίμων, πλην φυσικού αερίου, ενώ στα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα τίθεται πέραν του εισοδήματος και όριο τζίρου (80.000 ευρώ ετησίως).

Το κόστος υπολογίζεται σε 237 εκατ. ευρώ (έναντι 280 εκατ. ευρώ που ανήλθε πέρυσι, εκ των οποίων 189 εκατ. για το 2023 και 48 εκατ. για το 2024).

Η βάση υπολογισμού του επιδόματος θέρμανσης παραμένει στα 350 ευρώ για όλους τους δικαιούχους, δηλαδή και για όσους πέρυσι έπαψαν να χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή ηλεκτρισμό για τη θέρμανσή τους και στράφηκαν στο πετρέλαιο θέρμανσης ή σε άλλα μέσα θέρμανσης (υγραέριο κ.λπ., πλην φυσικού αερίου ή ηλεκτρικού ρεύματος).

Το ποσό της βάσης υπολογισμού θα πολλαπλασιάζεται με έναν συντελεστή επιδότησης, ονομαζόμενο «συντελεστή βαθμοημέρας».

«Τσουχτερή» τιμή στο πετρέλαιο θέρμανσης

Την ίδια στιγμή, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Το ράλι ανόδου στην τιμή του «μαύρου χρυσού» στην παγκόσμια αγορά, φέρνει αλυσιδωτές εξελίξεις σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα προφανώς να μην αποτελεί εξαίρεση. Επαγγελματίες στον κλάδο διανομής καυσίμων εκτιμούν ότι η τιμή εκκίνησης στο πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεπεράσει το 1,5 ευρώ, γεγονός που ήδη προκαλεί… ίλιγγο στους καταναλωτές.

Ειδικότερα, από τη στιγμή που φέτος δεν υπάρχει επιδότηση στην αντλία, όσοι δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης ή θα πάρουν μικρότερα ποσά, από τώρα έχουν αρχίσει να σκέφτονται το μεγάλο κόστος για τη θέρμανση τον φετινό χειμώνα. Η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, σε κάθε περίπτωση, θα ξεκινήσει από τις 15 Οκτωβρίου και μένει να δούμε την τιμή στην οποία θα «κλειδώσει» το καύσιμο.

Διαβάστε επίσης:

Κοινωνικά επιδόματα: Σε προπληρωμένη κάρτα η χορήγησή τους και bonus για τους δικαιούχους

Ο διπλός «κόφτης» στο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Επίδομα θέρμανσης: Για ποιους αυξάνονται τα ποσά – Οι αλλαγές στα κριτήρια