ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανεβαίνουν οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου, εν όψει του χειμώνα

lpg

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα

Τα 100 δολάρια το βαρέλι αγγίζει η τιμή του πετρελαίου, καθώς τα αμερικανικά αποθέματα μειώθηκαν

Παράλληλα η ανοδική τάση παρατηρείται και στις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, καθώς πλησιάζει η περίοδος θέρμανσης, όπως αναφέρει η ertnews.gr

Η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) σκαρφάλωσε χθες πάνω από τα 95 δολ. το βαρέλι, για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από ένα έτος, σε συνέχεια της ανοδικής πορείας του την Τετάρτη, ενώ η τιμή του μπρεντ «άγγιξε» τα 97 δολ. το βαρέλι.

Συνολικά, τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, δείχνοντας πόσο γρήγορα αυξάνεται η στενότητα στην αγορά λόγω των περικοπών στην παραγωγή από τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία.

Νωρίτερα τον Σεπτέμβριο, ο ΟΠΕΚ είχε προβλέψει έλλειμμα αργού 3 εκατ. βαρελιών την ημέρα στο δ’ τρίμηνο.

«Είναι μόνο θέμα χρόνου για να περάσει το μπρεντ τα 100 δολάρια. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η όποια τέτοια εξέλιξη θα είναι σχετικά βραχύβια, δεδομένης της αυξανόμενης πίεσης που θα ασκηθεί στον ΟΠΕΚ+ να χαλαρώσει τις περικοπές στην προσφορά», δήλωσε αναλυτής εμπορευμάτων της ING.

Σε ότι αφορά το φυσικό αέριο, παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες είναι γεμάτες σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, οι τιμές του κατέγραψαν χθες νέα άνοδο στο Άμστερνταμ, ενώ από την αρχή του μήνα η άνοδος ξεπερνά το 20%.

Η άνοδος των τιμών του αερίου έρχεται μετά από μια σειρά γεγονότων που αύξησαν τις ανησυχίες της αγοράς σχετικά με τις προμήθειες καθώς πλησιάζει η χειμερινή περίοδος.