ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακρίβεια: Τιμές χρυσού σε λαχανικά, ρύζι και ζάχαρη - Γιατί αυξάνεται το ελαιόλαδο

Σούπερ μάρκετ

Αρκετά είναι τα προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένες τιμές, «καίγοντας» τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

«Καλπάζει» η ακρίβεια στα βασικά προϊόντα διατροφής με τους καταναλωτές να μετρούν τα ψώνια τους και να ελπίζουν στη «μόνιμη μείωση τιμής» και τα καρτελάκια στα σούπερ μάρκετ.

Αρκετά μάλιστα είναι τα προϊόντα που παρουσιάζουν αυξημένες τιμές, «καίγοντας» τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Μάλιστα, τα σενάρια για μείωση στις τιμές των προϊόντων απομακρύνονται και λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει στις ενεργειακές αγορές αλλά και λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων στη Μέση Ανατολή.

Ελαιόλαδο: Ράλι στην τιμή του

Το ελαιόλαδο, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, έχει τα πρωτεία στις αυξήσεις με την τιμή του να έχει εκτιναχθεί κατά 29% σε έναν χρόνο.

Μόνο μέσα σε ένα μήνα, τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο, καταγράφηκε αύξηση της τιμής του ελαιολάδου κατά 6,7%.

Η μειωμένη παραγωγή, τόσο στη χώρα μας όσο και σε ολόκληρη τη Μεσόγειο, που αποτελεί τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή στον κόσμο, έχει εκτοξεύσει ήδη τις τιμές στα περσινά λιγοστά αποθέματα, ενώ προεξοφλείται ότι και η φετινή παραγωγή θα πουληθεί πανάκριβα χωρίς να ξέρει κανείς πού είναι το «ταβάνι» των αυξήσεων.

Λαχανικά από… χρυσάφι

«Χρυσά» πληρώνουν οι καταναλωτές και τα νωπά λαχανικά. Ετησίως οι τιμές ανέβηκαν κατά 24,7%, ενώ τον Σεπτέμβριο σε σύγκριση με τον Αύγουστο καταγράφηκε αύξηση κατά 10,2%.

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνουν: σταφύλια, λεμόνια, μπανάνες, πορτοκάλια Βαλέντσια, μανταρίνια, αχλάδια, μήλα, μήλα Golden Delicious, μήλα Granny Smith, μήλα Starkin Delicious, μήλα Gala, ρόδια, μανιτάρια, αγκινάρες, τομάτες, τοματίνια, αγγούρια, κολοκύθια, μαρούλια, ρόκα, πατάτες, πατάτες Κύπρου, πατάτες εγχώριες, πατάτες εισαγωγής, σκόρδα (κομμάτι), κρεμμύδια ξερά, κρεμμύδια φρέσκα, σπανάκι, παντζάρια, καρότα, ραπανάκια, λάχανα, κουνουπίδια, μπρόκολο, πιπεριές, πιπεριές χονδρές, πιπεριές μακριές, μελιτζάνες, μαϊντανός, άνηθος, σέλινο και φασολάκι.

Πικρή ζάχαρη, πανάκριβο ρύζι

Μέσα σε έναν χρόνο η τιμή της ζάχαρης αυξήθηκε κατά 22,2%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Σχεδόν διπλάσια συγκριτικά με τον πληθωρισμό των τροφίμων είναι η αύξηση που καταγράφει η τιμή στην κατηγορία «άλλα προϊόντα διατροφής» τον φετινό Σεπτέμβριο έναντι του ίδιου μήνα πέρσι (+18%).

Κατά 16% έχουν αυξηθεί ετησίως και οι τιμές στο ρύζι. Πολύ πιο δύσκολη αναμένεται η ερχόμενη χρονιά, καθώς μεγάλες χώρες που είναι παραγωγοί ρυζιού έχουν απαγορεύσει τις εξαγωγές, ενώ το ελληνικό ρύζι, όπως καταγγέλλουν και οι ίδιοι παραγωγοί, φτάνει στον καταναλωτή με… διπλό και τριπλό «καπέλο».

Φυσικά, ακρίβεια καταγράφεται σε αρκετά προϊόντα στην αγορά με τους καταναλωτές να αγανακτούν, λέγοντας: «Μέχρι πότε».