ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Το εφιαλτικό σενάριο λόγω του πολέμου στο Ισραήλ

Πετρέλαιο: Το εφιαλτικό σενάριο λόγω του πολέμου στο Ισραήλ
Pixabay

Πετρέλαιο: Άνοδος στην τιμή υπό τον φόβο γενικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ.

Σήμερα το πετρέλαιο είναι στα 93 δολάρια το βαρέλι, στο +2,5%. Τα προηγούμενα 24ωρα η τιμή ήταν κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι, με πτωτικές τάσεις. Η τιμή αρχίζει να ανεβαίνει μόνο υπό τον φόβο μιας γενικευμένης σύρραξης στη Μέση Ανατολή, μετά τα γεγονότα στο Ισραήλ. Σε περίπτωση που αυτή η γενικευμένη σύρραξη γίνει πραγματικότητα, θεωρείται βέβαιο ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 100 δολάρια το βαρέλι, με τις επιπτώσεις να είναι τεράστιες συνολικά στις αγορές.

Όπως έγραψε νωρίτερα το Newsbomb.gr, η παγκόσμια αγορά πετρελαίου βρίσκεται σε κινούμενη άμμο από την κρίση στη Μέση Ανατολή, η οποία πυροδοτήθηκε από την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Οι traders βρίσκονται σε επιφυλακή σε περίπτωση που οι μάχες επεκταθούν πέρα ​​από τη Γάζα και εμπλακεί ενδεχομένως το Ιράν, το οποίο υποστηρίζει τη Χαμάς. Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ροές αργού, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ήδη εύθραυστη αγορά πετρελαίου μετά από μήνες περικοπών της προσφοράς από τον ΟΠΕΚ+.