ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γονικές παροχές: Παράκαμψη τεκμηρίων με στόχο το αφορολόγητο

Γονικές παροχές: Παράκαμψη τεκμηρίων με στόχο το αφορολόγητο

Η δωρεά χρημάτων από συγγενείς πρώτης κατηγορίας ακυρώνει τα τεκμήρια - Ποιος οι προϋποθέσεις

Η δωρεά χρημάτων από συζύγους, γονείς, παππούδες και γιαγιάδες, ακυρώνει τα τεκμήρια δαπανών διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, με την προϋπόθεση όμως ότι οι φορολογούμενοι γνωρίζουν τις παγίδες στις προθεσμίες και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθήσουν.

Πιο συγκεκριμένα, οι χρηματικές δωρεές σε συγγενείς της πρώτης κατηγορίας (σύζυγοι, παιδιά, γονείς, εγγόνια), είναι αφορολόγητες έως τις 800.000 ευρώ, όμως αν η δωρεά γίνεται για την κάλυψη τεκμηρίων διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για τη φετινή χρονιά, θα πρέπει να γίνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Η γονική παροχή – δωρεά μετρητών είναι αφορολόγητη έως τις 800.000 ευρώ αν γίνει με μεταφορά του ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του δωρητή σε τραπεζικό λογαριασμό του δωρεοδόχου. Αν ένας γονέας δώσει μετρητά στο χέρι ή καταθέσει χρήματα στο λογαριασμό του παιδιού του, παύει να ισχύει το αφορολόγητο και η Εφορία επιβάλει φόρο γονικής παροχής σε ολόκληρο το ποσό από το πρώτο ευρώ.

Παράλληλα, το ποσό της δωρεάς θα πρέπει να καλύπτεται από τα εισοδήματα που δηλώνει ο δωρητής, καθώς η δωρεά θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή ελέγχου του πόθεν έσχες του.

Επίσης, για να δικαιολογηθεί η απόκτηση περιουσιακού στοιχείου μέσω γονικής παροχής ή δωρεάς, αυτή πρέπει να γίνει πριν την αγορά και πριν την καταβολή του τιμήματος καθώς δεν αναγνωρίζεται από την Εφορία αν αυτή γίνει εκ των υστέρων.

Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty και η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τους φορολογούμενους, τους απαλλάσσει από την υποχρέωση να επισυνάπτουν στην ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή. Σε περίπτωση που αυτή δεν επιβεβαιωθεί στην ΑΑΔΕ από την τράπεζα τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών. Αν δεν συμβεί αυτό, η Εφορία επιβάλλει φόρο χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Δηλαδή, επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10%, ή 20% ή 40% ανάλογα το βαθμό συγγένειας.

Θυμίζουμε ότι ηλεκτρονικά υποβάλλονται οι αρχικές δηλώσεις δωρεάς – γονικής παροχής για κινητά περιουσιακά στοιχεία και οι δηλώσεις δωρεάς – γονικής παροχής χρημάτων εφόσον δεν συντάσσεται συμβόλαιο συμβαλλομένων με τη χρήση προσωπικών κωδικών πρόσβασης myAADE.

Σε έντυπη μορφή υποβάλλονται οι τροποποιητικές δηλώσεις.

Με πληροφορίες από Τα Νέα