ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς προκύπτει το «πλαφόν» των 10.920 ευρώ

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Πώς προκύπτει το «πλαφόν» των 10.920 ευρώ

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στα χαμηλά εισοδήματα που δηλώνει μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών

Η θέσπιση ενός ελάχιστα αποδεκτού φορολογητέου εισοδήματος είναι μία από τις ρυθμίσεις που θα υπάρξει στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο με στόχο το πώς θα φορολογούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να μπει τέλος στα χαμηλά εισοδήματα που δηλώνει μεγάλη μερίδα των ελεύθερων επαγγελματιών και γεννούν υποψίες φοροδιαφυγής καθώς είναι κατώτερα ακόμη και εργαζόμενου που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την ΑΑΔΕ μόλις 2 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν περισσότερα από 9.100 ευρώ το χρόνο και περισσότεροι από 3 στους 10 μηδενικό.

Τα μέχρι τώρα στοιχεία αναφέρουν ότι για τη θέσπιση ενός «πλαφόν» στα 10.920 ευρώ, δεν θα μπορούν δηλαδή να δηλώνονται εισοδήματα χαμηλότερα από το συγκεκριμένο ποσό. Αυτό ουσιαστικά ισοδυναμεί στα 780 ευρώ του κατώτατου μισθού επί 14 και μεταφράζεται σε ελάχιστο φόρο περί τα 1.102 ευρώ.

Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν όντως εισοδήματα κάτω από το συγκεκριμένο όριο, τότε αυτό θα είναι «μαχητό ποσό», θα πρέπει δηλαδή ο ελεύθερος επαγγελματίας μέσω μίας διαδικασίας να αποδεικνύει στις αρμόδιες υπηρεσίες πως όντως τα εισοδήματα του ήταν χαμηλότερα.

Από τις παραπάνω ρυθμίσεις αναμένεται να εξαιρεθούν τα «μπλοκάκια», εκείνους που είναι μισθωτοί με μπλοκάκια, αλλά και οι αγρότες που είναι μία ευάλωτη ομάδα.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τι δείχνουν τα στοιχεία

Κρίσιμη παράμετρος στις προωθούμενες αλλαγές ο χρόνος κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος των 650-1.000 ευρώ. Η κυβέρνηση προγραμματίζει να καταργήσει σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος έως το 2027 (20% το 2025, 30% το 2026 και 50% το 2027). Δεν αποκλείεται σε αντιστάθμισμα των επικείμενων αλλαγών να επισπευσθεί η κατάργηση του τέλους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΥΠΕΘΟ σε σύνολο 676.000 ΑΦΜ ελευθέρων επαγγελματιών, ποσοστό 32,7% δηλώνει μηδενικό εισόδημα, ένα επιπλέον ποσοστό 25,5% δηλώνει εισόδημα έως 5.000 ευρώ και υπάρχει και ένα ποσοστό 20% το οποίο δηλώνει εισοδήματα πάνω από 10.900 ευρώ.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες φορολογούνται με την κλίμακα των μισθωτών, χωρίς το έμμεσο αφορολόγητο με τον εισαγωγικό συντελεστή στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος και στο αμέσως επόμενο κλιμάκιο ο συντελεστής ανεβαίνει στο 22%.