ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν λιγότερα από 10.920 ευρώ

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν λιγότερα από 10.920 ευρώ

Σήμερα θα αποφασιστεί στο υπουργικό συμβούλιο αν θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023. 

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα παρουσιαστεί αύριο στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τη φοροδιαφυγή στους ελεύθερους επαγγελματίες και να φορολογηθούν αδήλωτα εισοδήματα, η κυβέρνηση θέτει κατώτατο όριο στα φορολογητέα τους κέρδη. Σήμερα ο μεικτός κατώτατος μισθός ανέρχεται στα 780 ευρώ μηνιαίως και σε 10.920 ευρώ ετησίως.

Ειδικότερα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν θα μπορούν να δηλώνουν κάτω από 10.9020 ευρώ τον χρόνο. Ως εκ τούτου, ο φόρος που θα καλείται να καταβάλει ο ελεύθερος επαγγελματίας θα ανέρχεται σε 1.102 ευρώ. Μαζί με το τέλος επιτηδεύματος θα φθάνει στα 1.752 ευρώ

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές στην Καθημερινή, το τεκμαρτό εισόδημα ή κατώτατο ποσό που θα οριστεί είναι μαχητό. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το νέο σύστημα ενδεχομένως να ισχύσει για τα εισοδήματα του 2023.

Με την εφαρμογή του νέου τρόπου φορολόγησης, ουσιαστικά επιστρέφουμε στο καθεστώς φορολόγησης επί του τεκμαρτού εισοδήματος.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι το μέτρο δεν θα αφορά τους αγρότες και τα μπλοκάκια, οι οποίοι φορολογούνται όπως οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην πάταξη της φοροδιαφυγής από τους ελεύθερους επαγγελματίες με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο που παρουσιάζεται αύριο Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι αποφασισμένο να κατανείμει δικαιότερα τα φορολογικά βάρη και να βάλει ένα τέλος σε περιπτώσεις όπου ελεύθεροι επαγγελματίες δηλώνουν εισόδημα από την εργασία τους που δεν ξεπερνά εκείνο του μισθωτού που αμείβεται με τον κατώτατο μισθό. Και αυτό ακριβώς φέρεται ότι θα είναι η βάση φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, δηλαδή το ποσό των 10.920 ευρώ μικτά ή 9.100 ευρώ καθαρά ετησίως.