ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τιμές ελαιολάδου: Η μείωση παραγωγής φέρνει ραγδαία άνοδο – Έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους

Τιμές ελαιολάδου: Η μείωση παραγωγής φέρνει ραγδαία άνοδο – Έλεγχοι για το περιθώριο κέρδους
Χάρης Γκίκας / NEWSBOMB.GR

«Φωτιά» είναι το εφετινό ελαιόλαδο για τους καταναλωτές, με τους παραγωγούς να βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της μείωσης παραγωγής και τους ελέγχους σε εταιρείες για το περιθώριο κέρδους να εντείνονται.

Τιμές – «φωτιά» εντοπίζονται στο ελαιόλαδο, οι οποίες αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο, το επόμενο διάστημα. Το κόστος στην Ισπανία θα παραμείνει σε επίπεδα – ρεκόρ τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο, έπειτα από την ξηρασία που έπληξε το νότιο τμήμα της χώρας για δεύτερη συνεχή χρονιά, σύμφωνα με τη Deoleo, τον μεγαλύτερο παραγωγό ελαιολάδου στον κόσμο.

Η παραγωγή την καλλιεργητική περίοδο 2023 – 2024 αναμένεται να είναι περίπου 1/3 κάτω από τον μέσο όρο της τετραετίας, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μειώνοντας την προσφορά και οδηγώντας τις τιμές στα… ύψη.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεχείς έλεγχοι σε επτά πολυεθνικές εταιρείες για το περιθώριο κέρδους

«Η μία εταιρεία αφορά την πώληση ελαιολάδου και όταν δούμε παραβιάσεις του πλαφόν, δε θα διστάσουμε να επιβάλλουμε πρόστιμα», προανήγγειλε σήμερα (01/11) ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Φοβούνται οι ελαιοπαραγωγοί, με… σεκιούριτι και περιπολίες προστατεύουν την περιουσία τους

Με τον φόβο ζουν οι ελαιοπαραγωγοί, οι οποίοι προσπαθούν να προστατέψουν την περιουσία τους, με κάθε τρόπο. «Στο εργοστάσιό μας έχουμε κάμερες, είναι περιφραγμένο, έχουμε συναγερμό, έχουμε κανονίσει τις βραδινές ώρες που λείπουμε να έχουμε σεκιούριτι να φυλά τον καρπό», τόνισε o ελαιοπαραγωγός, Δημήτρης Ράπτης, μιλώντας στο MEGA.

Σε άλλη περίπτωση, ελαιοπαραγωγοί που δεν πρόλαβαν να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα, αντίκρισαν μία θλιβερή εικόνα, όταν έφθασαν στο κτήμα τους. Οι καρποί από τα ελαιόδεντρα είχαν εξαφανισθεί.

«Διαπίστωσα, με μεγάλη έκπληξη, ότι σε ένα κτήμα βρήκα είκοσι ελιές ραβδισμένες. Τότε τα έχασα, γιατί ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Αυτό το πράγμα φαίνεται ότι έχει γίνει τρόπος ζωής για κάποιους», περιέγραψε ελαιοπαραγωγός από τα Φιλιατρά.

Τον «τσάκωσαν» με δύο τενεκέδες λάδι, τους οποίους είχε κλέψει από διπλανό σπίτι

Στη Μεσσηνία, συνελήφθη ένα άνδρας που κρατούσε δύο τενεκέδες λάδι, όταν κατά τη διάρκεια περιπολίας αστυνομικών τον σταμάτησαν και δεν μπορούσε να δικαιολογήσει πώς βρέθηκαν στην κατοχή του.

Κατά τη διάρκεια περιπολίας που έκαναν δύο αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Μεσσήνης, εντόπισαν έναν άνδρα να αφαιρεί έναν τενεκέ λάδι από σπίτι στην πόλη της Μεσσηνίας.

Μετά την έρευνα που έκαναν, προέκυψε ότι ο ίδιος είχε αφαιρέσει ακόμη έναν τενεκέ λάδι, τον οποίο είχε κρύψει σε παρακείμενο χώρο, ενώ, ύστερα και από καταγγελία που υπέβαλε στο τμήμα ο ιδιοκτήτης του σπιτιού, απεδείχθη ότι είχε κλέψει και ένα κινητό τηλέφωνο.

Όλα τα αντικείμενα που εκλάπησαν, βρέθηκαν και παραδόθηκαν στον ιδιοκτήτη, ενώ, ο δράστης αναμένεται να οδηγηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στις δικαστικές αρχές, ώστε να τού απαγγελθούν κατηγορίες.

Τα «καπέλα» που προκαλούν «εκτίναξη» του κόστους και η σύγκριση με πέρυσι

Μετά τον ελαιοπαραγωγό, το λάδι περνά στον ελαιουργό, ο οποίος το διαθέτει στον έμπορο και τον τυποποιητή μετά τους απαραίτητους ελέγχους. Από εκεί, τοποθετείται στα ράφια του σούπερ μάρκετ.

Μόλις μέσα σε έναν χρόνο, η τιμή του τενεκέ έχει αυξηθεί από 100% – 130%. Από 85 ευρώ πέρυσι και 120 ευρώ τον περασμένο Απρίλιο, σήμερα φθάνει να κοστίζει 170 ευρώ.

Διάθεση ελαιολάδου με το… σταγονόμετρο στα σούπερ μάρκετ: Τρία με τέσσερα μπουκάλια αυστηρά

Το υψηλό κόστος του ελαιολάδου έφερε και τις πρώτες ελλείψεις στα ελληνικά ράφια. Ως αποτέλεσμα, μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα γνωστοποίησε μέσω ανακοίνωσης ότι θέτει πλαφόν στην πώληση ελαιόλαδου από τα καταστήματά της.

Συγκεκριμένα, η αλυσίδα σούπερ μάρκετ τόνισε προς τους πελάτες πως μπορούν να πάρουν μέχρι 3 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα τεσσάρων και πέντε λίτρων και έως 4 τεμάχια σε όλα τα ελαιόλαδα ενός και δύο λίτρων.

Προφανώς και αυτό δεν άρεσε στους καταναλωτές, που επεσήμαναν ότι ο καθένας θα μπορούσε να αγοράσει αυτό που επιθυμεί και σε όποια ποσότητα επιθυμεί. Η έλλειψη, πάντως, αποδίδεται στο γεγονός ότι οι καταναλωτές έτρεξαν να αγοράσουν όσο μεγαλύτερες ποσότητες μπορούσαν πριν «εκτιναχθεί» ακόμη περισσότερο η τιμή.

Μέσα σε όλα, έχουν αρχίσει να καταγράφονται και φαινόμενα νοθείας. Οι Αρχές δέσμευσαν ποσότητα 500 λίτρων νοθευμένου λαδιού, με τον ιδιοκτήτη του μίνι μάρκετ να υποστηρίζει ότι βρέθηκε… μπλεγμένος, μιλώντας στο MEGA, καθώς αποφάσισε να πληρωθεί με ελαιόλαδο από έναν συνεργάτη του, ο οποίος δεν είχε χρήματα για να εξοφλήσει την οφειλή του.

Σχετικές ειδήσεις