ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ακίνητα: Αύξηση 12% στις τιμές πώλησης τον Οκτώβριο

Ακίνητα: Αύξηση 12% στις τιμές πώλησης τον Οκτώβριο

Αύξηση 12,2% στις τιμές πώλησης ακινήτων στην Αθήνα καταγράφεται τον Οκτώβριο

Αύξηση 12,2% στις τιμές των ακινήτων τον Οκτώβριο στην Αθήνα καταγράφει έρευνα του Bloomberg. Την ίδια στιγμή οι τιμές μειώνονται και διορθώνονται σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο. Ακόμη και στις πόλεις που το κόστος αυξάνεται, όπως η Μαδρίτη και το Μιλάνο, αυτό υπολογίζεται γύρω στο 3%.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η αγορά οικιστικών ακινήτων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ήδη σε πορεία σημαντικής διόρθωσης αναφορικά με τον αριθμό των συναλλαγών, τις τιμές και τις αποδόσεις.

Όμως η αύξηση των τιμών στα ακίνητα αποτελεί ελληνικό φαινόμενο και η άνοδος οφείλεται εν μέρει στις επιπτώσεις της κρίσης χρέους της Ελλάδας οι οποίες επηρεάζουν την προσφορά. Ένας ακόμη παράγοντας που συμβάλλει στη μεγάλη αύξηση των τιμών είναι η Golden Visa. Περιοχές όπως το Γκάζι έχουν μετατραπεί σε περιζήτητες γειτονιές, ενώ στη Γλυφάδα κατασκευάζονται πολυτελή συγκροτήματα που απευθύνονται σε πλούσιους επενδυτές από το εξωτερικό, ιδίως από την Κίνα.

Στο Ελληνικό, η ανάπλαση του παλιού αεροδρομίου θα περιλαμβάνει περίπου 10.000 πολυτελείς παραθαλάσσιες κατοικίες και διαμερίσματα μετά την ολοκλήρωσή το 2026.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα παραμείνει

Oι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) αυξήθηκαν το β΄τρίμηνο του 2023 κατά 13,9% σε ετήσια βάση, έναντι αύξησης κατά 11,8% το 2022 επισημαίνεται στην έκθεση χρηματοπιστωτικής σταθερότητας που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Οι τιμές των νέων διαμερισμάτων (ηλικίας έως 5 ετών) το β΄ τρίμηνο 2023 αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 13,8%, ενώ οι τιμές των παλαιών διαμερισμάτων κατά 14,1%.

Βραχυπρόθεσμα, εκτιμάται ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον, κυρίως από το εξωτερικό, θα παραμένει έντονο ειδικά για συγκεκριμένες προνομιακές θέσεις στο λεκανοπέδιο της Αττικής και για περιοχές με τουριστικά χαρακτηριστικά.

Μεσοπρόθεσμα, πρωτοβουλίες σχετικές με τη στήριξη συγκεκριμένων κατηγοριών νοικοκυριών (π.χ. νέοι, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) μέσω του προγράμματος «Σπίτι μου» για την απόκτηση κατοικίας αναμένεται να συμβάλουν στην τόνωση της ζήτησης, ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες για την ανακαίνιση παλαιών κατοικιών (π.χ. πρόγραμμα «Ανακαινίζω» – «Εξοικονομώ») αναμένεται να συμβάλουν στη βελτίωση του κτιριακού αποθέματος.

Μακριά από το ιστορικό υψηλό του 2008

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα απέχουν ακόμη από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγραφεί πριν τη δημοσιονομική κρίση.

Με βάση το δείκτη τιμών διαμερισμάτων που καταρτίζει η Τράπεζα της Ελλάδος για το σύνολο της χώρας, η υψηλότερη τιμή του δείκτη παρατηρήθηκε το έτος 2008 (101,7) και στη συνέχεια ακολούθησε σταθερά καθοδική πορεία, για να καταγραφεί η χαμηλότερη τιμή το 2017 (59). Έκτοτε, ο δείκτης τιμών διαμερισμάτων καταγράφει σταθερά ανοδική πορεία, ανερχόμενος σε 90,6 το β΄ τρίμηνο 2023, υπολειπόμενος κατά 11,1% από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει.

Αντίστοιχη είναι και η εξέλιξη του επιπέδου των ενοικίων, με το σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται σε 98,5 με βάση τα στοιχεία του γ΄ τριμήνου 2023, έναντι 94,8 το δ΄ τρίμηνο του 2022.

Ο δείκτης ενοικίων, σε αντίθεση με το δείκτη τιμών κατοικιών, παραμένει σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από την υψηλότερη τιμή που έχει λάβει ιστορικά (124,3, γ΄ τρίμηνο 2011).