ΡΕΠΟΡΤΑΖ NEWSBOMB.GR

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αντιδρούν και οι οδοντίατροι - «Είναι άδικο, θα βγούμε στους δρόμους»

Φορολογικό νομοσχέδιο: Αντιδρούν και οι οδοντίατροι - «Είναι άδικο, θα βγούμε στους δρόμους»

Κατά του νέου νομοσχεδίου του υπ. Οικονομικών και της φορολόγησης με τεκμήρια στρέφονται οι οδοντίατροι καλώντας σε κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα - Τι λέει στο Newsbomb.gr ο γ.γ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Δημήτρης Κήττας.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους κλάδους των ελεύθερων επαγγελματίων κατά του νέου φορολογικού νομοσχεδίου και τη θέσπιση ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος την οποία προβλέπει.

Ανάμεσα στους επαγγελματίες που εκφράζουν την οργή τους για την εισαγωγή τεκμηρίου στη φορολόγησή τους είναι και οδοντίατροι, με γ.γ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, Δημήτρη Κήττα να μεταφέρει στο Newsbomb.gr τις ενστάσεις των συναδέλφων του.

Ο κ. Κήττας χαρακτηρίζει τάσσεται κατά της επαναφοράς των τεκμηρίων χαρακτηρίζοντας την άδικη για τους ελεύθερους επαγγελματίες:

«Επανέρχονται τα τεκμήρια στη φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών κάτι που θεωρητικά αποτελεί μη δίκαιη φορολόγηση αφού θεωρεί άπαντες τους ελεύθερους επαγγελματίες ως φοροφυγάδες.

Ταυτίζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες με τους μισθωτούς ενώ είναι δύο τελείως διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων, καθώς οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν έχουν αφορολόγητο εισόδημα ούτε τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές των μισθωτών».

khttas.jpg
Γενικός Γραμματέας Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας - Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Ιωαννίνων

Όπως υπογραμμίζει, το φαινόμενο της φοροδιαφυγής δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται με τέτοιου είδους μέτρα: «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής κατά τη γνώμη μας δεν λύνεται με τέτοια οριζόντια μέτρα αλλά θα έπρεπε να έχει προηγηθεί ένας ουσιαστικός διάλογος με τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο την ανάπτυξη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος που θα λαμβάνει και υπόψιν τις πραγματικές συνθήκες που εργάζονται οι ελεύθεροι επαγγελματίες στη χώρα.

Είναι λοιπόν ένα ζήτημα αξιοπρέπειας για τους οδοντίατρους ελεύθερους επαγγελματίες και αδιαπραγμάτευτο να τίθεται αυτός ο τρόπος φορολόγησης στο τραπέζι και μάλιστα να είναι προ των πυλών της εφαρμογής τους».

Για την περίπτωση των οδοντιάτρων υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για τους οποίους καθίστανται ανεφάρμοστα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο: «Υπάρχει μια πρόταση για το ψηφιακό πελατολόγιο σύμφωνα με την οποία, κάθε πελάτης που μπαίνει στον χώρο εργασίας θα πρέπει να καταγράφεται. Σε ένα οδοντιατρείο δεν εισέρχεται ασθενής μόνο για να κάνει κάποια εργασία, μπορεί π.χ. να θέλει απλά να ορίσει ένα επόμενο ραντεβού. Μέσα στην ημέρα δεν πληρώνουν όλοι οι ασθενείς για όλες τις εργασίας του, γιατί δεν ολοκληρώνονται σε μια και μόνο φορά. Είναι ανεφάρμοστο αυτό το μέτρο», σημειώνει ο κ. Κήττας.

Συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις οι οδοντίατροι

Και συνεχίζει ο κ. Κήττας σημειώνοντας ότι υπάρχει βαθιά ανησυχία από τους οδοντιάτρους: «Δεν είναι μόνο για την τεκμαρτή φορολόγηση αλλά και ότι μπαίνουν στον αλγόριθμο κάποια πρωτοφανή στοιχεία, όπως ο μέσος όρος του ΚΑΔ της εκάστοτε ομάδας ελευθέρων επαγγελματιών όπως οι οδοντίατροι, η απασχόληση των υπαλλήλων που λογίζεται με ένα ανώτατο πλαφόν των 15 χιλιάδων ευρώ. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των υπαλλήλων».

Ο προβληματισμός μεγαλώνει καθώς όπως λέει ο κ. Κήττας πολλά από τα έξοδα του εκάστοτε οδοντιάτρου δεν λαμβάνονται υπόψιν για ως προς την φορολόγησή του: «Κάποια στοιχεία που καταγράφονται ως έξοδα σε ένα οδοντιατρείο φαίνεται ότι δεν λαμβάνονται πλέον υπόψιν στη φορολόγηση. Σε οδοντιατρείο που απασχολεί πλήρως και πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές για τρεις υπαλλήλους του τώρα δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτό το έξοδο του για να χτίσει το εξοδολόγιο και να έχει μια φοροαπαλλαγή στο τελικό ποσό. Είναι κάποιες στρεβλώσεις του νέου φορολογικού νομοσχεδίου».

Παράλληλα, ο γ.γ. της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας σημείωσει ότι οι συνάδελφοί του θα πάρουν ενεργά μέρος στις διαδηλώσεις κατά του νομοσχεδίου την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου: «Συντασσόμενοι με όλους τους πληττόμενους φορείς, δικηγόρους, συμβολαιογράφους και γενικά ελεύθερους, επαγγελματίες θα συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις της 22ας του μήνα»

Πρόκειται για μια συντονισμένη αντίδραση των οδοντιάτρων με τον Δημήτρη Κήττα να καταλήγει λέγοντας: «Δεν υπήρχε κάποια προεκλογική εξαγγελία ενός τέτοιου φορολογικού τρόπου. Ενώ είχαμε την εντύπωση ότι κάποιοι φόροι θα καταργηθούν, βλέπουμε ότι συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο».

Ακολουθεί και η σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας για τις κινητοποιήσεις του κλάδου για το νέο Φορολογικό Νομοσχέδιο.