ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προς εξάμηνη παράταση ο μειωμένος ΦΠΑ - Ποιους ευνοεί

Προς εξάμηνη παράταση ο μειωμένος ΦΠΑ - Ποιους ευνοεί

Κίνητρο της κυβέρνησης είναι να μην επαβαρυνθούν οι τιμές καθώς στην περίπτωση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%, το κόστος θα μεταφερόταν στους καταναλωτές

Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στο 13% επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ωστόσο οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν την προσεχή Δευτέρα ενόψει και της κατάθεσης του προϋπολογισμού.

Η διατήρηση του μέτρου, που λήγει κανονικά στα τέλη του έτους, θα αφορά στους κλάδους εστίασης, μεταφορές και τουριστικό πακέτο, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Κυριακάτικης Καθημερινής.

Κίνητρο της κυβέρνησης είναι να μην επαβαρυνθούν οι τιμές καθώς στην περίπτωση της επιστροφής του ΦΠΑ στο 24%, το κόστος θα μεταφερόταν στους καταναλωτές. Τα δημοσιονομικά περιθώρια και του προϋπολογισμού επιτρέπουν παράλληλα μία τέτοια κίνηση.

Το κόστος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα εν λόγω προϊόντα είναι 250 εκατομμύρια ευρώ το εξάμηνο. Αυτό έρχεται να προστεθεί στα μέτρα στήριξης με κυριότερο την αναμόρφωση του μσθολογίου στον δημόσιο τομέα και την αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για τις οικογένειες με παιδιά.