ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καιρός: Με τι συμφέρει να ζεσταθούμε; Κλιματιστικό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή αντλία θερμότητας;

Καιρός: Με τι συμφέρει να ζεσταθούμε; Κλιματιστικό, πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή αντλία θερμότητας;

Τα κουμπιουτεράκια παίρνουν τα νοικοκυριά για να υπολογίσουν τη συμφερότερη επιλογή για τη θέρμανσή τους, με τον χειμώνα να έχει κάνει από το Σάββατο την πρώτη επίσημη εμφάνισή του. 

Πονοκέφαλο δημιουργεί στα νοικοκυριά το κόστος θέρμανσης των σπιτιών τους. Οι παράγοντες που εξετάζουν εξίσωση της θέρμανασης των οικιών τους είναι το κλιματιστικό, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο και η αντλία θερμότητας. Ποιο όμως από όλα αυτά τα μέσα θέρμανσης είναι πιο οικονομικό και συμφέρει πιο πολύ για να ζεσταθούμε τις κρύες μέρες του χειμώνα;

Όσοι έχουν τζάκι ή σόμπα έχουν ως πρώτη επιλογή τα καυσόξυλα. Οι τιμές στα καυσόξυλα κυμαίνονται ανάλογα με το είδος του ξύλου. Η οξιά κυμαίνεται μεταξύ 130 και 150 ευρώ το κυβικό. Το πουρνάρι μεταξύ 150 και 160 ευρώ, η ελιά από 160 έως 180 ευρώ το κυβικό.

Η Όλγα Κασκαλίδη, έμπορος ξύλων, μιλώντας στο MEGA, ανέφερε:« Tα ξύλα που παίρνουν γρήγορα είναι τα πεύκα και οι οξιές, τα ξύλα που κρατάνε πολύ είναι η ελιά, το δρυς και το πουρνάρι».

Τι γίνεται με όσους δεν έχουν τζάκια και σόμπες;

Η πτωτική τάση στην τιμή του φυσικού αερίου τον τελευταίο καιρό οδήγησε πολλά νοικοκυριά στην εγκατάσταση αντλιών φυσικού αερίου. Ο Νίκος Καλογερόπουλος, ιδιοκτήτης καταστήματος αντλίες θερμότητας φυσικού αερίου, ανέφερε: «Ο κόσμος ξανάρχισε να εγκαθιστά φυσικό αέριο και να αυτονομείται, φανταστείτε ότι σε πολλές πολυκατοικιες που κάποιος δεν έχει να πληρώσει, ο καθενας μπορεί να αυτονομείται και βάζει φυσικό αέριο».

Στις επιλογές των καταναλωτών και οι ηλεκτρικές σόμπες και καλοριφέρ αλλά και τα aircondition.

Υπεύθυνος καταστήματος ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων δήλωσε: «Είναι μια οικονομική λύση το θερμαντικό σώμα αρκεί να ξέρεις να το δουλεύεις και σωστά, έχει να κάνει και με το χώρο, αν είναι ένας χώρος παλιά κατασκευασμένος δεν θα καλύψει 100%, πρέπει να δουλεύει σωστά και να έχει τον έλεγχο του θερμοστάτη». Πριν από οποιαδήποτε επιλογή, η έρευνα αγοράς είναι χρήσιμη.

Ποιο σύστημα θέρμανσης συμφέρει περισσότερο;

Για ένα διαμέρισμα 90 τμ για 10 ώρες λειτουργίας του συστήματος θέρμανσης και θερμοκρασία στους 20°C θα πληρώσει ένας καταναλωτής: πετρέλαιο 204 €, φυσικό αέριο 115 €, κλιματιστικά (3) 170 €, αντλία θερμότητας 100 €.

Δεδομένου ότι οι τιμές αυτή την στιγμή είναι διαμορφωμένες στα κάτωθι επίπεδα για: πετρέλαιο θέρμανσης 1,30 €/λίτρο, φυσικό αέριο 0,95 €/kWh και ηλεκτρικό ρεύμα 0,18 €/kWh.