ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εξπρές επικουρικές μόλις με 15 έτη - Ποιους αφορούν και τα 4 νέα κριτήρια για την έκδοσή τους

Εξπρές επικουρικές μόλις με 15 έτη - Ποιους αφορούν και τα 4 νέα κριτήρια για την έκδοσή τους

Στη διαβούλευση βρίσκεται το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο - Τί προβλέπεται για τις επικουρικές συντάξεις και την απασχόληση των συνταξιούχων

Ανατροπή με την έκδοση επικουρικών συντάξεων, καθώς έρχεται η δυνατότητά έκδοσή τους με μόλις 15 έτη ασφάλισης, είτε σε ένα ταμείο είτε σε διαδοχικά.

Τα τέσσερα κριτήρια για την έκδοση της επικουρικής σύνταξης είναι, σύμφωνα με την εφημερίδα Απογευματινή:

-Εφαρμόζεται αναδρομικά

-Η 15ετία θα είναι βάση υπολογισμού

-Τέλος στην πολυπλοκότητα έκδοσης

-Θεμελίωση της επικουρικής συντάξης για όλα τα Ταμεία.

Όπως σημειώνεται, η νέα ρύθμιση αφορά 100.000 άτομα, ενώ αίτηση έχουν δικαίωμα να ξανακάνουν όσοι είχαν στο παρελθόν απορριπτική απάντηση.

Τι αλλαγές φέρνει το νομοσχέδιο για τα επαγγελματικά ταμεία;

Η κυβέρνηση έδωσε την προηγούμενη Πέμπτη το φορολογικό νομοσχέδιο στη δημοσιότητα για διαβούλευση και αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή εντός του Δεκεμβρίου.

Τέλος στις επικουρικές πολλών ταχυτήτων

Στις επικουρικές συντάξεις δεν έχουν ενιαιοποιηθεί ακόμα οι κανόνες καταβολής. Ο καθένας έπαιρνε επικουρική ανάλογα με τους κανόνες που ίσχυαν στο προϋπάρχον ταμείο. Για παράδειγμα ,στο πρώην ΙΚΑ όταν έφτανες τα 15 χρόνια δικαιούσουν επικουρική σύνταξη, ενώ στο Δημόσιο για την παροχή της επικουρικής ίσχυαν οι ίδιοι κανόνες που ίσχυαν και για την κύρια σύνταξη.

Πλέον με το νέο νομοσχέδιο έρχεται διάταξη που θα απλοποιεί τις διαδικασίες και τις προϋποθέσεις για τη θεμελίωση του δικαιώματος σε επικουρική σύνταξη για όλα τα πρώην Ταμεία, θέτοντας ως προϋπόθεση τη συμπλήρωση 15ετίας είτε σε έναν φορέα είτε με διαδοχική ασφάλιση, κάτι που σήμερα ισχύει μόνο για το πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, και όχι με τις προϋποθέσεις που προέβλεπε το κάθε Ταμείο. Περίπου 15.000 εκκρεμείς συντάξεις με αυτήν την διάταξη θα μπορούν να εκδοθούν σχεδόν αυτόματα.