ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια μορφή θέρμανσης κοστίζει λιγότερο; Μεγάλη μελέτη του ΕΜΠ απαντά στο ερώτημα

Ποια μορφή θέρμανσης κοστίζει λιγότερο; Μεγάλη μελέτη του ΕΜΠ απαντά στο ερώτημα

Ποιο μέσο θέρμανσης συμφέρει το μέσο ελληνικό νοικοκυριό φέτος τον χειμώνα. Έρευνα αποκαλύπτει ποια είναι η ακριβότερη μορφή και οι πιο συμφέρουσες.

Στο ερώτημα τι συμφέρει περισσότερο για θέρμανση απαντά η μελέτη που πραγματοποίησε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ). Μέσω της έρευνας έγινε σύγκριση όλων των τεχνολογιών θέρμανσης που χρησιμοποιεί ένα μέσο νοικοκυριό.

Κατά τον υπολογισμό ελήφθησαν υπόψιν οι φόροι και οι επιδοτήσεις που προσφέρονται από την πολιτεία, καθώς και τα τελευταία στοιχεία από την τιμή του ηλεκτρισμού και των καυσίμων.

Η ακριβότερη και η φθηνότερη μορφή θέρμανσης

Τα εργαστήρια του ΕΜΠ που υπογράφουν τη μελέτη εκτιμούν ότι το κόστος θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα δεν φαίνεται μέχρι στιγμής να αγγίζει τα πρωτοφανή επίπεδα των προηγούμενων περιόδων (2021-2022 / 2022-2023).

Σύμφωνα με τη μελέτη, η ακριβότερη μορφή θέρμανσης είναι τα τζάκια και οι ηλεκτρικές αντιστάσεις, ενώ η φθηνότερη λύση είναι οι αντλίες θερμότητες, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια.

Ενδεικτικό είναι ότι τα τζάκια (κλειστού ή ανοικτού τύπου) και οι αντιστάσεις στοιχίζουν περίπου διπλάσια από ότι ένας συνήθης καυστήρας πετρελαίου, ενώ οι αντλίες θερμότητας μόλις στο 38-61%.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται μεταξύ 0,098 και 0,111 ευρώ. Από την άλλη, οι λέβητες βιομάζας στα 0,137 ευρώ, ενώ, σε ό,τι αφορά τα συμβατικά στερεά καύσιμα, όπως είναι τα καυσόξυλα και τα πέλετ ξύλου, οι τιμές πώλησής τους μπορεί να παρουσιάζουν μια μείωση της τάξης του 10% και 25%, συγκριτικά με τη σεζόν 2022-2023, ωστόσο παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν πριν ξεσπάσει η ενεργειακή κρίση.

Στο Διάγραμμα που ακολουθεί, αποτυπώνεται το κόστος ωφέλιμης θερμικής ενέργειας ανά είδος θερμικού συγκροτήματος. Ειδικότερα, παρουσιάζεται τόσο το καθαρό κόστος της ωφέλιμης θερμικής ενέργειας σε €/kWhth όσο και το σύνολο των φόρων & τελών, αναλόγως με το είδος καυσίμου ή την χρησιμοποιούμενη ηλεκτρική ενέργεια. Ως εκ τούτου, η συνολική τιμή του κόστους ωφέλιμης θερμικής ενέργειας προκύπτει στο διάγραμμα ως το άθροισμα του καθαρού κόστους, της φορολόγησης και των λοιπών επιβαρύνσεων.

Διάγραμμα 1ΕΜΠ

Στον Πίνακα που ακολουθεί, καταγράφονται τα μοναδιαία κόστη θερμικής ενέργειας (€/kWhth) που υπολογίστηκαν στην παρούσα μελέτη για τα διάφορα συστήματα θέρμανσης (χειμερινή σεζόν 2023-2024) συγκρίνονται με τα αντίστοιχα της χειμερινής σεζόν 2022-2023 (βλ. μελέτη ΕΜΠ - Δεκέμβριος 2022). Και στις 2 περιπτώσεις, οι θερμικές ανάγκες τετραμήνου ανέρχονται σε 3.000 kWhth/4μηνο (4.500 kWhth/σεζόν).

Μέση τιμή πετρελαίου θέρμανσηςΕΜΠ

Στη φόρμα του Newsbomb.gr που ακολουθεί, μπορείτε να δείτε αναλυτικά, όλη τη μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείο (ΕΜΠ).

Η μελέτη εκπονήθηκε από το Εργαστήριο Ατμοκινητήρων και Λεβήτων του ΕΜΠ σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θερμικών Διεργασιών και λαμβάνοντας υποστήριξη από το Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών και Ενεργειακών Πόρων του ΕΚΕΤΑ.