ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων

Πόσο αυξάνονται οι μισθοί εξωκοινοβουλευτικών υπουργών, υφυπουργών και γενικών γραμματέων υπουργείων

Βουλή: Στο 90% των αποδοχών και επιδομάτων του προέδρου του Αρείου Πάγου. Αυξάνονται με τροπολογία.

Αυξάνονται από την πρώτη Ιανουρίου 2024 οι αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υπουργών της κυβέρνησης, σύμφωνα με τροπολογία της κυβέρνησης που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή.

«Οι μικτές μηνιαίες αποδοχές Υπουργών και Αναπληρωτών Υπουργών που δεν έχουν τη βουλευτική ιδιότητα καθορίζονται σε ποσοστό 90% των μικτών μηνιαίων αποδοχών και επιδομάτων του Προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως αυτές ορίζονται με τον εκάστοτε μισθολογικό νόμο για τις αποδοχές δικαστικών λειτουργών» αναφέρεται στηνΑ τροπολογία.

Σε ό,τι αφορά τις αποδοχές των εξωκοινοβουλευτικών υφυπουργών ορίζεται ότι διαμορφώνεται στο 80% των αποδοχών του προέδρου του ανωτάτου δικαστηρίου.

Αναλυτικότερα, ο εξωκοινοβουλευτικός υφυπουργός θα λαμβάνει 3.944 καθαρά, ο εξωκοινοβουλευτικός υπουργός θα λαμβάνει 4.416 και ο κοινοβουλευτικός υπουργός-υφυπουργός και βουλευτής όπως σήμερα 5.017 καθαρά.

Η ρύθμιση έρχεται με αφορμή το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που μπαίνει σε εφαρμογή από το νέο έτος.

Επίσης, από 1/1/2024 η μηνιαία αποζημίωση του Γενικού Γραμματέα Υπουργείου και του Υπηρεσιακού Γραμματέα αυξάνεται από 4.631 μικτά (περίπου 2.913 καθαρά) σε 5.121 μικτά (περίπου 3.145 καθαρά).

Η υπουργική αποζημίωση (τόσο του Υπουργού, όσο και του Αναπληρωτή) ισούται με την βουλευτική αποζημίωση, που ανέρχεται σε 5.135 μικτά (περίπου 3.152 καθαρά). Αυτά λαμβάνουν οι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί και υφυπουργοί.

Αντίθετα ο κοινοβουλευτικός υπουργός λαμβάνει επιπλέον της βουλευτικής αποζημίωσης, περίπου 1.865 ευρώ καθαρά για ταχυδρομική ατέλεια-έξοδα γραφείου-κίνησης κτλ., ώστε ο καθαρός μισθός να διαμορφώνεται σε περίπου 5.017 ευρώ, ενώ για βουλευτές της επαρχίας ανέρχεται σε έως 5.540 ευρώ.