ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 62 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες το 2023

Στα 62 δισ. ευρώ οι συναλλαγές με κάρτες το 2023

Άνοδος 15% καταγράφηκε στις συναλλαγές με κάρτες το 2023 και η αξία τους έφτασε τα 62 δισ. ευρώ

Άνοδο κατά 15% σε σχέση με το 2022 κατέγραψε η αξία των συναλλαγών με κάρτες φτάνοντας στα 62 δισ. ευρώ.

Η αύξηση του όγκου των πληρωμών με κάρτα έχουν δημιουργήσει επιπλέον φορολογικά έσοδα 600 εκατ. ευρώ το 2023, μειώνοντας το κενό του ΦΠΑ που υπάρχει στη χώρα.

Η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική διαδρομή τα τελευταία χρόνια στον χώρο των ηλεκτρονικών πληρωμών και πλέον κατατάσσεται κοντά στον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και συγκεκριμένα στη 18η θέση μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωζώνης στη χρήση του πλαστικού χρήματος, από την 30ή το 2015.

Από τότε ο ρυθμός αύξησης των συναλλαγών με κάρτες αυξάνεται σταθερά κατά 25% ετησίως, παρά τη μικρή κόπωση που διαπιστώνεται τα τελευταία χρόνια, συνεπεία της κάλυψης του βαθμού διείσδυσης του πλαστικού χρήματος.

Να σημειωθεί ότι από τα 62 δισ. ευρώ που ήταν η αξία των συναλλαγών με κάρτες, το 15% εκτιμάται ότι προήλθε από τη χρήση στην Ελλάδα καρτών που εκδόθηκαν από τράπεζες του εξωτερικού, αναδεικνύοντας τη σημασία του τουρισμού, όχι μόνο στη διείσδυση των καρτών, αλλά και τη βελτίωση της εμπειρίας του πελάτη.

Με βάση στοιχεία της Mastercard, η διάδοση των πληρωμών με κάρτες αποτυπώνεται και στη μέση αξία συναλλαγής, που διαμορφώθηκε το 2023 στα 27 ευρώ ανά συναλλαγή. Η μέση συναλλαγή στο φυσικό σημείο, δηλαδή με πληρωμή σε POS, διαμορφώνεται στα 25 ευρώ, επιβεβαιώνοντας ότι η πληρωμή με κάρτα ακόμη και για μικρά ποσά «αποστιγματίζεται» σταδιακά ολοένα και περισσότερο.

Στο ηλεκτρονικό εμπόριο η μέση συναλλαγή διαμορφώνεται στα 33 ευρώ και παρά το γεγονός ότι το e-commerce αποτελεί τον πλέον ανερχόμενο κλάδο στον τομέα των ηλεκτρονικών πληρωμών, διαπιστώνεται ακόμη σχετική επιφύλαξη στην εισαγωγή των στοιχείων της κάρτας κατά την αγορά προϊόντων στο e-commerce.