ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για να το λάβουν

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Οι δικαιούχοι και οι προϋποθέσεις για να το λάβουν

Το ύψος του επιδόματος Πάσχα, εφόσον εγκριθεί από την κυβέρνηση, αναμένεται να είναι γύρω στα 200 ευρώ.

Ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να δοθεί έκτακτο επίδομα Πάσχα στις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, υπό προϋποθέσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον Σκάι δεν το διέψευσε. «Δεν έχουμε ατελείωτες δυνατότητες. Στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκατ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας. Νοιαζόμαστε να μη φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπει. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Έκτακτο επίδομα Πάσχα: Οι δικαιούχοι

Το ύψος του επιδόματος, εφόσον εγκριθεί από την κυβέρνηση, αναμένεται να είναι γύρω στα 200 ευρώ.

Στον σχεδιασμό του νέου επιδόματος, όπως είχε αναφέρει σε δημοσίευμα της η Real News, συμμετέχουν στελέχη από το υπουργείο Εργασίας και από τη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης, καθώς και εμπειρογνώμονες του ΟΟΣΑ. Το τελικό σχέδιο θα είναι έτοιμο έως το τέλος Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται οι αρμόδιοι, το επίδομα ανεργίας θα απαρτίζεται από τρία διακριτά μέρη:

Ενα «σταθερό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν όλοι όσοι έχουν την ελάχιστη προϋπόθεση ένταξης. Το ύψος του θα εξαρτάται από τον εκάστοτε νόμιμο κατώτατο μισθό. Σήμερα το ποσοστό του επιδόματος ανέρχεται στο 55% του κατώτατου μισθού, 479 ευρώ τον μήνα. Το επίδομα μπορεί να φτάνει και το 70% του κατώτατου μισθού το πρώτο τρίμηνο και να βαίνει μειούμενο μέχρι ο άνεργος να συμπληρώσει τους 12 μήνες.

– Ενα «μεταβλητό» μέρος, το οποίο θα λαμβάνουν για 12 μήνες κατ’ ανώτατο όριο μόνο όσοι έχουν περισσότερες ασφαλιστικές προϋποθέσεις και, άρα, θα έχουν συνεισφέρει περισσότερα στο ασφαλιστικό σύστημα σε ένα ευρύτερο χρονικό διάστημα. Ο υπολογισμός του θα συναρτάται με την ασφαλιστική ιστορία και το ύψος των προηγούμενων αποδοχών, ώστε να είναι πιο δίκαιο και ανταποδοτικό.

– Επιπλέον παροχές σε συγκεκριμένες ομάδες ανέργων, όπως δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, προσαυξήσεις ανά προστατευόμενο μέλος, προσαυξήσεις για μονογονεϊκές οικογένειες.