ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τριπλάσιες συντάξεις από τον νέο φορέα ασφάλισης - Ποιοι μπορούν να ενταχθούν

Συντάξεις
Συνταξιούχοι

Τι αλλάζει για τις συντάξεις και τους ασφαλισμένους 

Τους 350.000 έφτασαν οι ασφαλισμένοι στον τρίτο χρόνο λειτουργίας του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), το οποίο σε μερικά χρόνια θα υποκαταστήσει το υπάρχον με 2.500.000 ασφαλισμένους και 80 δισ. ευρώ κεφάλαιο, με «προσωποποιημένες» συντάξεις που συνδέονται με τις αποδόσεις επενδύσεων και μπορεί να φτάνουν στο διπλάσιο των σημερινών.

Όπως αναφέρει η Απογευματινή, οι εισφορές τους επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων.

Σε αυτή τη φάση όλοι οι ασφαλισμένοι έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου λόγω του ομοιόμορφου - παραπλήσιου της ηλικίας τους. Αυτή η δεύτερη περίοδος αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2024, ενώ η τρίτη περίοδος ξεκινά από τις αρχές 2025 μετά και την προσθήκη των προαιρετικά ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ (γεννηθέντων μετά την 1η/1/1987).

Τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων θα διαφοροποιούνται στο επίπεδο ρίσκου ανάλογα με την ηλικία τους.

Τι κερδίζουν οι ασφαλισμένοι

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα για τους ασφαλισμένους;

  • Υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους έως 600 ευρώ αντί 280 ευρώ σήμερα
  • Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά»
  • Δημιουργεί καινούργια κουλτούρα αποταμίευσης με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία
  • Ένας ασφαλισμένος έπειτα από 35 - 40 χρόνια θα μπορεί να λάβει το ύψος της σύνταξης που του αναλογεί με το περιθώριο κέρδους που έχουν αποκομίσει οι εισφορές τους με σύνταξη έως 600 ευρώ