ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι αλλάζει στο φορολογικό από Σεπτέμβρη

Τι αλλάζει στο φορολογικό από Σεπτέμβρη

Ασφυκτικές πιέσεις της τρόικας για λιγότερες φοροαπαλλαγές και υψηλότερο αφορολόγητο.

Ασφυκτικές πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση για επίσπευση των δημοσιονομικών μέτρων που προβλέπει το δεύτερο Μνημόνιο ασκεί η τρόικα.

Οι επικεφαλής των δανειστών κατά τη χθεσινή συνάντησή τους με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ζήτησαν εκ νέου τη ριζική αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο. Η τροποποίηση του φορολογικού αποτελεί εξάλλου δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, το αμέσως επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προωθήσει τις ακόλουθες δράσεις:

1. Αξιολόγηση φοροαπαλλαγών με βάση εισοδηματικά, κοινωνικά και δημογραφικά κριτήρια.

2. Μείωση του αριθμού των κλιμακίων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επανεξέταση του αφορολόγητου ορίου προς τα πάνω. Η εισήγηση σύμφωνα με πληροφορίες θα προβλέπει ότι τα φορολογικά κλιμάκια και οι συντελεστές φόρου θα μειωθούν από 9 σε 5.

3. Αντικατάσταση από το 2013 του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών και το Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από ένα προοδευτικό φόρο ακινήτων.

4. Αυτοτελής φορολόγηση της αποπληθωρισμένης υπεραξίας που προκύπτει από την πώληση ακινήτων ιδιωτών για ποσά άνω κάποιου ορίου.

5. Επανεξέταση των συντελεστών Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων.

6. Επέκταση της εφαρμογής των αντικειμενικών αξιών, όπου αυτές δεν υφίστανται.

7. Εξίσωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης και του πετρελαίου κίνησης.

8. Επαναξιολόγηση των Φόρων υπέρ τρίτων με σκοπό την κατάργησή τους.

9. Κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και στοιχείων.

10. Επανεξέταση του συστήματος υποβολής δηλώσεων, βεβαίωσης και καταβολής ΦΠΑ.

11. Δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής στοιχείων - μεταβολών- δικαιολογητικών.

12. Αποποινικοποίηση του αδικήματος της μη καταβολής ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο που δημιουργήθηκαν από τη μη πληρωμή φόρων.

13. Επανεξέταση του καθεστώτος λήψης μέτρων διασφάλισης του Δημοσίου.

14. Σε περιπτώσεις εκ προθέσεως φοροδιαφυγής για ποσά πάνω από ένα όριο ανά έτος, ο φορολογικός συμβιβασμός και η πληρωμή των φόρων δεν θα καταργούν τον αξιόποινο χαρακτήρα της φοροδιαφυγής.

15. Εφαρμογή του Ηλεκτρονικού Περιουσιολογίου από το 2013.

16. Θέσπιση προστίμου που θα υπολογίζεται ως ποσοστό επί του κύριου φόρου και δεν θα μειώνεται σε περίπτωση συμβιβασμού.

17. Τεκμήρια για τον έλεγχο των εξωχώριων εταιρειών που έχουν συσταθεί μόνο για φορολογικούς σκοπούς.

18. Ακύρωση των φορολογικών συναλλαγών, οι οποίες γίνονται με αποκλειστικό σκοπό την αποφυγή φόρου χωρίς πραγματικό οικονομικό αντικείμενο.