Εurogroup: Εγκρίθηκε η βοήθεια προς την Ισπανία
«Επισημοποιήσαμε ό,τι συζητήσαμε στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις του Eurogroup. Εγκρίναμε επισήμως το Μνημόνιο το οποίο απαριθμεί τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μπορεί να δανειστεί χρήματα η Μαδρίτη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της», είπε ο Φρίντεν σε δημοσιογράφους.
«Η έγκριση και των 17 υπουργών υπάρχει και αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα μπορεί να συνεχιστεί», πρόσθεσε ο ΥΠΟΙΚ του Λουξεμβούργου, διευκρινίζοντας πάντως πως τα χρήματα δεν θα δοθούν αμέσως καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος των ισπανικών τραπεζών.
Τα δάνεια που θα δοθούν στη Μαδρίτη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) θα έχουν μέση διάρκεια αποπληρωμής τα 12,5 χρόνια και μέγιστη διάρκεια τα 15 χρόνια, με επιτόκια μεταξύ 3% και 4%. Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο μόνιμος Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), πιθανόν το Σεπτέμβριο, θα αναλάβει αυτός το έργο της χρηματοδότησης των ισπανικών τραπεζών.