ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Ευρώπη υπέρ της Ελλάδας

Η Ευρώπη υπέρ της Ελλάδας

Θετικά ήταν τα μηνύματα που έστειλε στη χώρα μας το άτυπο Eurogroup από τη Λευκωσία αναγνωρίζοντας ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στον τομέα των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Οι εταίροι μας κάλεσαν την ελληνική κυβέρνηση να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για ένα πρόγραμμα σταθερότητας, που θα πρέπει να εφαρμοσθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα.

Ακόμα και μετά το πέρας του Eurogroup οι θετικές δηλώσεις των αξιωματούχων για την Ελλάδα συνεχίστηκαν με τον πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Zozέ Μανουέλ Μπαρόζο, να δηλώνει ότι «αν Αν η Ελλάδα τηρήσει τις δεσμεύεις της θα πρέπει να μείνει στην οικογένειά μας».

«Αν η Ελλάδα εξαλείψει κάθε αμφιβολία σχετικά με την προσήλωσή της στις μεταρρυθμίσεις και αν οι άλλες χώρες εξαλείψουν κάθε αμφιβολία για την αποφασιστικότητά τους να παραμείνει στο ευρώ, μπορούμε να τα καταφέρουμε», είπε ο Μπαρόζο.

Ο κ. Μπαρόζο σημειώνει ότι η Ε.Ε. «χρειάζεται ανάπτυξη» και προσθέτει: «Σε εθνικό επίπεδο αυτό σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που αναβάλλονταν επί δεκαετίες, σημαίνει αντιμετώπιση οργανωμένων συμφερόντων και μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας για να επιτύχουμε το συνδυασμό ασφάλειας και ευελιξίας».

Εκτός από τον κ. Μπαρόζο όμως και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της Deutsche Welle, προχωρόντας πέρα από τα συνηθισμένα, είπε πως «σαφώς και θέλω να κρατήσω την Ελλάδα στην Ευρωζώνη».

«Θέλουμε την Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά η Αθήνα θα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της», συνέχισε ο Γερμανός υπουργός, ενώ προσέθεσε πως «εάν η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους που έχουμε συμφωνήσει στο δεύτερο πρόγραμμα στήριξης, θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Αλλά και η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει το ίδιο».

Διαβάστε επίσης:

«Συνεχίστε τις διαπραγματεύσεις»

Ο Σόιμπλε συστήνει στην Ελλάδα υπομονή!

Γερμανία: Απέρριψε σχέδιο για ενιαίο ταμείο εγγύησης καταθέσεων