ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Mέρκελ: Ματώνει η καρδιά μου για τους Έλληνες

Mέρκελ: Ματώνει η καρδιά μου για τους Έλληνες

Συνέντευξη εφ΄ όλης της ύλης έδωσε σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στους Γερμανούς δημοσιογράφους, αλλά και στους ανταποκριτές των ξένων μέσων ενημέρωσης.

Επιθυμία μου είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, επανέλαβε για μια ακόμη φορά η καγκελάριος Μέρκελ στην εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξή τύπου στο Βερολίνο. Η Άνγκελα Μέρκελ δεν παρέλειψε να συμπληρώσει ότι η Αθήνα θα πρέπει να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της και ότι για οποιαδήποτε απόφαση αφορά τα επόμενα βήματα θα πρέπει να αναμένουμε την έκθεση της Τρόικας.

Σε ερώτηση εάν προτίθεται να δώσει περισσότερες ανάσες στην παρούσα κυβέρνηση, ή αν θα προσανατολίσει την πολιτική της σε μια έκθεση τεχνοκρατών, η Α. Μέρκελ υπενθύμισε ότι δεν πρόκειται απλά για τεχνοκράτες, αλλά για «απεσταλμένους δικούς μας», οι οποίοι προσφέρουν σημαντική υπηρεσία. «Το ζήτημα είναι», σύμφωνα με την καγκελάριο, «η εφαρμογή ή όχι των συμφωνηθέντων».

Η Άγκελα Μέρκελ αναγνώρισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα πλήττουν ανθρώπους με μικρό εισόδημα και επανέλαβε την γνωστή ρήση «ματώνει η καρδιά όταν βλέπει κανείς τους ανθρώπους που υποφέρουν». Πρόσθεσε όμως εκ νέου ότι την ίδια ώρα «άλλοι βγάζουν τα χρήματά τους από τη χώρα». Κάλεσε επίσης τους Έλληνες που έχουν εγκαταλείψει τη χώρα να σκεφτούν με ποιον τρόπο θα συνεισφέρουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας.

Δύσκολη η πορεία

H Μέρκελ αναγνώρισε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται στην Ελλάδα πλήττουν ανθρώπους με μικρό εισόδημα

«Θέλουμε η Ελλάδα να πετύχει» είπε χαρακτηριστικά η καγκελάριος, προθέτοντας ότι το ζήτημα είναι η επιτυχία να είναι μακροπρόθεσμη. «Η πορεία είναι δύσκολη και υπό την έννοια αυτή δεν έχει κανένα νόημα να αντιστρατευόμαστε τα μέτρα που ούτως ή άλλως πρέπει να εφαρμοστούν».

Σε άλλο σημείο η καγκελάριος διευκρίνισε ότι το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων για την Ελλάδα δεν έχει μόνο οικονομικές επιβαρύνσεις και αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα της χώρας, δηλαδή στην ανάγκη βελτίωσης του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, της δημόσιας διοίκησης και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε ερώτηση της ελβετικής τηλεόρασης σχετικά με τη γερμανο-ελβετική συμφωνία ανταλλαγής πληροφοριών για τις καταθέσεις Γερμανών πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, η οποία έχει υπογραφεί, αλλά η επικύρωσή της καθυστερεί στο Ομοσπονδιακό Συμβούλιο, η καγκελάριος απάντησε: «Είναι μία καλή συμφωνία, κάνουμε ό,τι μπορούμε για να πείσουμε τους Σοσιαλδημοκράτες να συναινέσουν». Και συμπλήρωσε: «Εμείς ενθαρρύνουμε άλλες χώρες, για παράδειγμα την Ελλάδα, να διαπραγματευθούν αντίστοιχη συμφωνία με την Ελβετία και προφανώς δεν θα δίναμε το καλό παράδειγμα, εάν δεν την υλοποιούσαμε εμείς οι ίδιοι».