ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΟΒΕ: Πτώση 5,1% των πωλήσεων στις εταιρείες πετρελαιοειδών

ΙΟΒΕ: Πτώση 5,1% των πωλήσεων στις εταιρείες πετρελαιοειδών

Μείωση κατά 5,1% είχε ο όγκος των πωλήσεων στις επιχειρήσεις του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών το 2011, έπειτα από μείωση 12,6% την περίοδο 2009/2010, όπως προκύπτει από έρευνα του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).

Σύμφωνα με την έρευνα, η μείωση αυτή οφείλεται στη σημαντική αύξηση των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών και του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, σε συνδυασμό με την ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Ειδικότερα, από την έρευνα προκύπτει ότι το 2011 οι πωλήσεις των επιχειρήσεων του κλάδου εμπορίας πετρελαιοειδών διαμορφώθηκαν στα 13.531 εκατ. ευρώ έναντι 12.892 εκατ. ευρώ του προηγούμενου έτους, καταγράφοντας άνοδο περίπου 5%.

Τα μικτά κέρδη υποχώρησαν στα 489 εκατ. ευρώ έναντι 552 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά, ενώ το συνολικό κόστος πωληθέντων αυξήθηκε κατά 5,7%. Το 2011, ο κλάδος παρέμεινε σε ζημιογόνα καθαρά αποτελέσματα, το ύψος των οποίων διαμορφώθηκε στα 46 εκατ. ευρώ, στα επίπεδα, δηλαδή, της προηγούμενης περιόδου.

Όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ, «σε αντίθεση με το γενικότερο αρνητικό επενδυτικό κλίμα στην ελληνική οικονομία, οι επενδύσεις των επιχειρήσεων του κλάδου, οι οποίες ταξινομούνται σε εκείνες που αφορούν «την ασφάλεια και το περιβάλλον» και στις «λοιπές», αυξήθηκαν το 2011 κατά 1,4%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ