Το κρίσιμο Euro Working Group για την Ελλάδα

Newsbomb

Μαραθώνιος συνεδριάσεων για να βρεθεί λύση στο ελληνικό πρόβλημα

Η έκθεση της τρόικας αναφορικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας έως το 2016 και οι τρόποι με τον οποίο μπορεί να καλυφθεί, είναι μεταξύ των θεμάτων που θα συζητηθούν στο σημερινό Euro Working Group που ξεκινά στις 14:00 το μεσημέρι.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν επίσης και τα θέματα της ενίσχυσης της εποπτείας εφαρμογής του Μνημονίου και των αλλαγών στους όρους λειτουργίας του ειδικού λογαριασμού που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος και έχει δημιουργηθεί για να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος.

Ο μαραθώνιος των συνεδριάσεων αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Τρίτη, ενώ σήμερα θα ξεκινήσει απλώς η συζήτηση μεταξύ των συμβούλων των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης. Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν και την Δευτέρα με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί όλα την Τρίτη και να επικυρωθεί η συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο από τους ίδιους τους υπουργούς σε ένα έκτακτο Eurogroup, το οποίο πιθανότατα θα διεξαχθεί εντός τη επόμενης εβδομάδας.

Ενδεικτικό της κρισιμότητας των EWG αυτών των ημερών, είναι ότι στην ατζέντα βρίσκεται μόνο το θέμα της Ελλάδας.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας θα ενημερώσει τo Euro Working Group σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για το πακέτο των μέτρων.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι συνεχίζονται οι συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές σχετικά με τις πολιτικές που θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την ολοκλήρωση της πρώτης αναθεώρησης. Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι έχει σημειωθεί πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα που θα πρέπει να συμφωνηθούν ώστε να επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε υπηρεσιακό επίπεδο. Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, τα θέματα χρηματοδότησης θα συζητηθούν μεταξύ των επίσημων δανειστών και της Ελλάδας.

Για να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, εξετάζεται να αλλάξει ο όρος που προβλέπει ότι θα πρέπει να υποχωρήσει στο 120% του ΑΕΠ το 2020 και να συμφωνηθεί ότι θα πρέπει να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2022, ενώ στο τραπέζι βρίσκονται και σενάρια για πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων από την Ελλάδα.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved