ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ελ Εριάν στους F.Times: «Κούρεμα» ή κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα !

Ελ Εριάν στους F.Times: «Κούρεμα» ή κοινωνική έκρηξη στην Ελλάδα !

Σε άρθρο που δημοσιεύεται στους Financial Times, ο επικεφαλής της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων «Pimco» κ. Μοχάμεντ Ελ Εριάν προειδοποιεί, ότι η συμπεριφορά της ευρωζώνης και ειδικά της Γερμανίας έναντι της Ελλάδας, έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση στην χώρα, «μπορεί να προκαλέσει μια κοινωνική έκρηξη που θα συμπαρασύρει τα πάντα».

«Αν συνεχιστεί η έλλειψη αξιοπιστίας της ευρωζώνης προς την Ελλάδα και συνακόλουθα της ελληνικής κυβέρνησης προς την Ελλάδα, τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπονομευθεί και το δεύτερο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα και η χώρα θα υποστεί νέο πλήγμα αξιοπιστίας, στα μάτια των πολιτών της και η ένεση ρευστότητας που επετεύχθη με τόσο πολύ κόπο, απέφερε μόνο λίγους μήνες για τον ελληνικό λαό. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ότι οι Έλληνες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται χωρίς να δείχνουν κανένα σημάδι συσπείρωσης με την εκλεγμένη κυβέρνηση σε μία προσπάθεια ανάκαμψης. Η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη στην ύφεση και η ανεργία στους νέους, που έχει ήδη εκτιναχτεί πάνω από το 50%, θα ενισχυθεί περαιτέρω».

Προβλέπει, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι όταν βρεθούν αντιμέτωποι με μια ακόμη αποτυχία, θα ρίξουν τις ευθύνες στην ελληνική κυβέρνηση, κατηγορώντας την για μη εφαρμογή των μέτρων. Ο επικεφαλής της Pimco χαρακτηρίζει «γενναία την στάση που τήρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», και αποδίδει 100% την ευθύνη στους Ευρωπαίους αξιωματούχους «που απέτυχαν για ακόμη μία φορά να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το κρίσιμο θέμα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους».

Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, «η επιμονή του ΔΝΤ συνοδεύεται από σωστή θεωρία και εμπειρία. Χάρη στο θάρρος των εκπροσώπων του ΔΝΤ να μιλήσουν ανοικτά, έχει προστεθεί ένα νέο στοιχείο που είναι δύσκολο να αγνοηθεί». «Το ΔΝΤ έχει δίκιο. Η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως νέα διαγραφή του χρέους του επίσημου τομέα», καταλήγει ο Ελ Εριάν.

Ρoή Ειδήσεων