Ευρωπαϊκό σχέδιο δράσης για το ελληνικό χρέος

Newsbomb

Μέτρα για τον περιορισμό του ελληνικού χρέους, που θα...

Μέτρα για τον περιορισμό του ελληνικού χρέους, που θα ληφθούν ακόμη και στο δεύτερο εξάμηνο του 2011, εξετάζουν ευρωπαίοι και γερμανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Reuters. Άλλωστε, το ελληνικό δημόσιο χρέος αναμένεται ότι μέχρι το 2013 θα ξεπεράσει το 150% του ΑΕΠ.

Στα πλαίσια των συζητήσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο επαναγοράς τμήματος του χρέους ή προαιρετικής τροποποίησης των όρων των ελληνικών ομολόγων. Σκοπός είναι να εφαρμοστεί το πρόγραμμα πριν το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους περάσει στα χέρια κρατικών φορέων. Το συγκεκριμένο σενάριο είναι ιδιαίτερα πιθανό, εκτιμά το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις κοινοτικού αξιωματούχου.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος, που βρίσκεται σε προνομιακή σχέση με το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, υποστήριξε ότι "ενδεχόμενες επαναγορές θα αφορούν την απόσυρση ομολόγων ή την ανταλλαγή τους" εκτιμώντας ότι η χώρα μας θα μπορούσε να επιδιώξει συμφωνία με τους δανειστές της, ώστε να μειωθεί το κουπόνι και να επιμηκυνθεί η διάρκεια των ομολόγων.

Επιπλέον, ένας συνδυασμός αυτών των λύσεων, επεσήμανε ο αξιωματούχος στο Reuters, θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία αρκετά καλή μείωση στην Καθαρή Παρούσα Αξία των ομολόγων, ενώ μία προαιρετική συζήτηση το μόνο που θα επετύγχανε θα ήταν μια νέα αναταραχή στις αγορές.

Γάλλος αξιωματούχος έχει δηλώσει σε δημοσιογράφους ότι ο μηχανισμός θα μπορούσε να προχωρήσει στη χορήγηση δανείων και σε άλλες υπερχρεωμένες χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα δανεισμού, ώστε να επιδιώξουν προαιρετική συμφωνία με τους δανειστές τους σχετικά με επαναγορά ή ανταλλαγή χρέους με μεγαλύτερη διάρκεια.

Η ελληνική πλευρά

Ωστόσο, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έχει δηλώσει πολλές φορές ότι η χώρα μας δεν θα επιβάλλει στους δανειστές της να εγγράψουν ζημίες. Παρ’ όλα αυτά, κυβερνητικοί αξιωματούχοι καταλαβαίνουν ότι όσο περισσότερο περιμένουν, τόσο μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας θα περνά στα χέρια των κρατών-μελών της ευρωζώνης, την ίδια στιγμή που η Ελλάδα θα χρησιμοποιεί τα δάνεια των 110 δισ. ευρώ για να αποπληρώσει παλιά ομόλογα στη λήξη τους.
«Εάν περιμένουμε έως το 2013, το 50% του υφιστάμενου ελληνικού χρέους θα βρίσκεται στους ισολογισμούς των κρατών» δήλωσε κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ εάν μια τέτοια διαδικασία συμβεί σύντομα, τότε το μεγαλύτερο μέρος της ζημίας θα υποστούν ιδιώτες επενδυτές.

«Η Ελλάδα είναι εντελώς ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της»

Απαισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας εμφανίστηκε διπλωμάτης της ΕΕ, που αποκάλυψε ότι ασκούνται κλιμακούμενες πιέσεις προς τη γερμανική πλευρά, προκειμένου το ελληνικό πρόβλημα να αντιμετωπιστεί ακόμη και φέτος.

Εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι η χώρα μας «είναι εντελώς ανίκανη να εξυπηρετήσει το χρέος της», υποστηρίζοντας ότι η αντιμετώπιση του ελληνικού προβλήματος συνδέεται ευθέως με την αξιοπιστία της ευρωζώνης. "Το ενδιαφέρον που έχουμε για την αναδιάρθρωση είναι για να αποφευχθεί η πλήρης κατάρρευση της Ελλάδας", επεσήμανε.

Πηγή: www.newscode.gr

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved