ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναιμική αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο

Αναιμική αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο
Μικρή αύξηση της απασχόλησης σημειώθηκε στις ΗΠΑ το Μήνα Ιανουάριο, ωστόσο τα ποσοστά κυμάνθηκαν...

Μικρή αύξηση της απασχόλησης σημειώθηκε στις ΗΠΑ το Μήνα Ιανουάριο, ωστόσο τα ποσοστά κυμάνθηκαν πολύ πιο κάτω από τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες, εξέλιξη που αποδίδεται σε κάποιο βαθμό στις άσχημες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στη χώρα.

Ωστόσο, η ανεργία υποχώρησε στο πιο χαμηλό ποσοστό από τον Απρίλιο του 2009.

Οι θέσεις εργασίας στις λίστες μισθοδοσίας, χωρίς να συνυπολογίζονται αυτές του αγροτικού τομέα, αυξήθηκαν κατά 36.000, ενώ οι αναλυτές εκτιμούσαν ότι θα αυξανόταν κατά 145.000.

Στελέχη του αμερικανικού υπουργείου Εργασίας, που ανακοίνωσε τα στοιχεία, υποστήριξαν ότι ο κλάδος των κατασκευών, όπου οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν κατά 32.000 τον Ιανουάριο, δέχθηκε μεγάλο πλήγμα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα στη χώρα. Πτώση στην απασχόληση σημειώθηκε και στις εταιρείες ταχυμεταφορών.

Πάντως, τα στοιχεία για την μικρή αύξηση της απασχόλησης βρίσκονται στον αντίποδα των υπόλοιπων οικονομικών στοιχείων για το μήνα Ιανουάριο, εξαιτίας των οποίων υπήρχαν προσδοκίες για μεγάλη βελτίωση της αγοράς εργασίες, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι η ανάκαμψη διαχέεται από τον κλάδο της μεταποίησης στους υπόλοιπους παραγωγικούς κλάδους.

Παρά το γεγονός ότι οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν οριακά, θετικά είναι τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το δείκτη ανεργίας, που υποχώρησε στο 9% έναντι 9,4% το Δεκέμβριο.

Πάντως, παρά τη μείωση της ανεργίας, η Fed αναμένεται ότι θα ολοκληρώσει την αγορά χρεογράφων ύψους 600 δισ. δολάρια για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας.

πηγή: newscode.gr