ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οργιάζει... το παρεμπόριο φρούτων στα ελληνικά σύνορα

Οργιάζει... το παρεμπόριο φρούτων στα ελληνικά σύνορα

Τζίρος τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ από την παράνομη διακίνηση φρούτων και λαχανικών προς τη Ρουμανία. Πώς έχει στηθεί το μεγάλο κόλπο, άμεση παρέμβαση των ... ελληνικών αρχών ζητούν οι εξαγωγείς.

Όργιο παρεμπορίου νωπών ελληνικών προϊόντων, κατά κύριο λόγο φρούτων και λαχανικών, πραγματοποιούν, ανενόχλητοι από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές, Ρουμάνοι επιτήδειοι, δημιουργώντας συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού στους Έλληνες εξαγωγείς.

Σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν έλθει σε γνώση της Voria.gr και οι οποίες επιβεβαιώνονται από το γραφείο ΟΕΥ της ελληνικής πρεσβείας στο Βουκουρέστι, το φαινόμενο έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις τον τελευταίο χρόνο, επιφέροντας καίριο χτύπημα στη νόμιμη ελληνική εξαγωγική κοινότητα του κλάδου, που παλεύει με νύχια και με δόντια, μέσα σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, να διατηρήσει θέσεις εργασίας.

Το μεγάλο κόλπο έχει στηθεί ως εξής: Ρουμάνοι παρέμποροι εισέρχονται στη χώρα μας με μικρά οχήματα, τύπου βαν, πηγαίνουν κατευθείαν σε Έλληνας παραγωγούς και προμηθεύονται, φρούτα και λαχανικά μέχρι και πέντε τόνους ανά δρομολόγιο, σε χαμηλότερες τιμές, χωρίς να κόβουν φυσικά τα νόμιμα παραστατικά.

Στη συνέχεια παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής προς τη χώρα τους, χωρίς όμως να ελέγχονται από τα τελωνεία ούτε στην Ελλάδα(Προμαχώνας και Ορμένιο), ούτε στη Βουλγαρία ούτε στη Ρουμανία(στις δύο τελευταίες δίνουν, όταν χρειάζεται, και το απαιτούμενο χαρτζιλίκι...).

Και τούτο διότι χρησιμοποιούν ακριβώς τα μικρά οχήματα, τα οποία περνούν τα σύνορα μαζί με τα συμβατικά ΙΧ, αποφεύγοντας τους ελέγχους που γίνονται στα μεγάλα φορτηγά, άνω των 20 τόνων(που οφείλουν να έχουν όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, όπως TIR, CMR, φυτοϋγειονομικός έλεγχος κτλ).

Βασικός στόχος τους είναι να αποφύγουν την καταβολή του ιδιαίτερα τσουχτερού ΦΠΑ, ύψους 24%, που ισχύει για τις εισαγωγές φρούτων στη Ρουμανία.

Σύμφωνα μάλιστα με εκτιμήσεις, κάθε μέρα εξέρχονται τα ελληνικά σύνορα περίπου 200 τέτοια φορτηγάκια, που μεταφέρουν παράνομα κατά μέσο όρο πέντε τόνους φρούτων και λαχανικών, αριθμοί που αντιστοιχούν ετησίως σε παράνομο τζίρο τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ.