Ύφεση προ των πυλών για τη Γαλλία-Συρρίκνωση του ΑΕΠ στη Γερμανία

Newsbomb

Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης σημείωσαν συρρίκνωση στο τέλος του 2012, στοιχείο που δείχνει ότι η κρίση χρέους δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο τον «πυρήνα» της νομισματικής ένωσης.


Η οικονομία της Γερμανίας παρουσίασε τη μεγαλύτερη συρρίκνωση από το 2009, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012, με το γερμανικό ΑΕΠ να μειώνεται κατά 0,6% σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, έναντι εκτιμήσεων για μια συρρίκνωση της τάξης του 0,5%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υποχώρησή του μετά το -4,1% που είχε καταγραφεί στις αρχές του 2009. Η γερμανική στατιστική υπηρεσία αποδίδει την πτώση στην υποχώρηση των εξαγωγών. Η ιδιωτική και η δημόσια κατανάλωση αυξήθηκαν οριακά, αλλά οι επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό υποχώρησαν σημαντικά σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2012.

Η γαλλική οικονομία, όμως, φαίνεται πως βρίσκεται πιο κοντά στην ύφεση. Το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε κατά 0,3% το τελευταίο τρίμηνο του 2012. Οι περισσότεροι αναλυτές αναμένουν, μάλιστα, περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομίας το πρώτο τρίμηνο του 2013, που θα σηματοδοτήσει την είσοδο της Γαλλίας σε ύφεση.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved