ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δασκαλόπουλος:Το παζάρι για των κατώτατο μισθό είναι άνευ αντικειμένου

Δασκαλόπουλος:Το παζάρι για των κατώτατο μισθό είναι άνευ αντικειμένου

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει η νέα κυβέρνηση είναι να παγιώσει συνθήκες πολιτικής σταθερότητας και να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος, μιλώντας στο σεμινάριο του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) για την απασχόληση στην Ελλάδα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ευχήθηκε καλή επιτυχία στην κυβέρνηση, επεσήμανε, ωστόσο, ότι ύστερα από τέσσερα χρόνια πρωτοφανούς λιτότητας και ύφεσης, η οικονομία εξακολουθεί να βρίσκεται σε στασιμότητα και η κοινωνία εξακολουθεί να μη βλέπει διέξοδο, ενώ, παρόλα όσα έχουν γίνει και παρόλα όσα έχουμε υποστεί, η κρίση δεν δείχνει σημάδια ουσιαστικής αναστροφής.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο σεμινάριο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε τις θέσεις του ΣΕΒ για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) και ζήτησε τη συμβολή του διεθνούς οργανισμού στη διαμόρφωση ενός νέου προτύπου σύμβασης «που να αγκαλιάζει τα πλατύτερα προβλήματα της εργασίας, της οικονομίας και της ανάπτυξης».

«Η ΕΓΣΣΕ είναι ένα αδειανό πουκάμισο» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και ζήτησε την προσαρμογή της, προκειμένου να αποτελέσει ένα σύγχρονο εργαλείο με στόχο τη διαφύλαξη των θέσεων εργασίας, την καταπολέμηση της ανεργίας και την επαναφορά της οικονομίας σε τροχιά ανάπτυξης, χωρίς να διέπεται από μία τυπολατρική, γραφειοκρατική προσπάθεια διαφύλαξης της αγοραστικής δύναμης και αναδιανομής του εισοδήματος.

«Οι παλιές διεκδικήσεις είναι, πλέον, άνευ περιεχομένου, το συνηθισμένο παζάρι για τον κατώτατο μισθό είναι άνευ αντικειμένου» πρόσθεσε ο κ. Δασκαλόπουλος. «Αυτά που ξέραμε, δεν ισχύουν πια. Δεν έχουμε οι κοινωνικοί εταίροι σήμερα την πολυτέλεια να είμαστε αντίπαλοι. Το ερώτημα είναι αν μπορούμε από απλοί κοινωνικοί εταίροι να γίνουμε συνέταιροι σε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο και σε μια κοινή προσπάθεια για τη νέα μορφή ανάπτυξης και προόδου» κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.