Γερμανία: Όχι σε κούρεμα, ναι σε μικρό δάνειο προς την Ελλάδα

Newsbomb

Τι συζήτησε ο Άσμουσεν - Το χρονοδιάγραμμα και τα ανταλλάγματα.

Στο επίκεντρο της προεκλογικής Γερμανίας η Ελλάδα

Με το θέμα ενός ενδεχόμενου τρίτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας να έχει ανοίξει και επισήμως, με την “σιωπηρή” παραδοχή της Άνγκελα Μέρκελ και τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η Αθήνα βρίσκεται θέλοντας και μη στο επίκεντρο της προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία.

Η Γερμανία πλέον το έχει παραδεχτεί ευθέως. Το ελληνικό πρόγραμμα δεν «βγαίνει» όπως έχει σχεδιαστεί και θα χρειαστεί να δομηθεί ένα νέο πρόγραμμα, για να καλυφθούν τα κενά που αφήνει το προηγούμενο.

Το νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα σκιαγράφησε σε αδρές γραμμές χθες ο Γεργκ Ασμουσεν. Μίλησε για μείωση των επιτοκίων δανεισμού του πρώτου πακέτου βοήθειας, που εκτιμάται ότι θα είναι της τάξης του 0,5%, καθώς και για στήριξη από τα διαρθρωτικά ταμεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εξετάζεται η αύξηση στο 95% του ποσοστού της κοινοτικής συμμετοχής στη χρηματοδότηση των έργων του ΕΣΠΑ για άλλα δύο χρόνια. Ανοιχτό μένει το θέμα ενός νέου δανείου, αν χρειαστεί, ενώ το ενδεχόμενο νέου κουρέματος παραμένει εκτός συζήτησης.

Ο Γεργκ Ασμουσεν, στις επαφές που είχε χθες στην Αθήνα, διεμήνυσε ότι η ευρωζώνη θα βοηθήσει την Ελλάδα, αν και αυτή τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντήθηκε χθες με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και με τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο.

Όπως δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον κ. Στουρνάρα, η βοήθεια της ευρωζώνης θα δοθεί μεταξύ των άλλων με μείωση των επιτοκίων δανεισμού του πρώτου πακέτου δανείων και με μέτρα ενίσχυσης μέσω των διαρθρωτικών ταμείων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Άσμουσεν κινήθηκε στη γραμμή Μέρκελ λέγοντας ότι οποιαδήποτε συζήτηση για νέα βοήθεια στην Ελλάδα δεν θα ανοίξει πριν από την άνοιξη του 2014. Είχε προηγηθεί, ως γνωστόν, η δήλωση Σόιμπλε, που ομολόγησε προχθές ότι η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πακέτο βοήθειας.

Επίσης, ο γερμανός αξιωματούχος της ΕΚΤ τόνισε την ανάγκη να τονωθεί η ανάπτυξη, λέγοντας ότι αποτελεί κλειδί για την επιτυχία του Προγράμματος. Αναγνώρισε, εξάλλου, ότι το Πρόγραμμα είναι επώδυνο και ότι η ανεργία έχει φτάσει σε μη αποδεκτά επίπεδα.

Πηγές του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν χθες ότι δεν συζητήθηκε καθόλου το ενδεχόμενο νέου δανείου στην Ελλάδα. Μάλιστα, οι ίδιες πηγές σημείωναν πως «το χρηματοδοτικό κενό μπορεί να μην υπάρξει καν», αφού μπορεί να καλυφθεί από τη μείωση των επιτοκίων και τα κεφάλαια που προορίζονταν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και δεν χρησιμοποιήθηκαν ακόμη.

Διαβάστε επίσης:

Γιατί έρχεται στην Αθήνα ο Άσμουσεν;

Άσμουσεν: Η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved