Καμιά ανησυχία από τους οίκους αξιολόγησης για τη γερμανική κυβέρνηση

Newsbomb

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard and Poor's εκτίμησαν σήμερα ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός τον οποίο πρόκειται να σχηματίσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ —θριαμβεύτρια των χθεσινών ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία—, δεν θα επιφέρει κάποια μεταβολή στο αξιόχρεο της χώρας της ή της ευρωζώνης.

"Όποια κι αν είναι η δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η (επόμενη) γερμανική κυβερνητική συμμαχία, αυτή πιθανότατα θα συσσωματώνει τους ήδη υπάρχοντες στόχους", δηλαδή κατά κύριο λόγο "την περιστολή των δημοσίων δαπανών", σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης Φιτς, καθώς η Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει την διαδικασία αναζήτησης του επόμενου κυβερνητικού της εταίρου μετά την αποτυχία του FDP να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ την Κυριακή.

Πιθανότερο σενάριο θεωρείται ο "μεγάλος συνασπισμός", μια συγκυβέρνηση των συντηρητικών της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Ο Φιτς επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η πρόοδος που έχει επιτύχει η Γερμανία όσον αφορά τους στόχους ανάταξης των δημοσιονομικών της είναι τέτοια που της δίνει "επιπλέον περιθώριο ελιγμών για να απορροφήσει τα ενδεχόμενα σοκ όσον αφορά τα δημοσιονομικά της".

Η Γερμανία, η οποία πλέον μειώσει σχεδόν στο μηδέν το δημόσιο έλλειμμά της, διατηρεί πάντα το βέλτιστο αξιόχρεο, το περίφημο ΑΑΑ, στο οποίο την τοποθετούν και οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης. Μόνον ο Moody's τοποθετεί το αξιόχρεο της Γερμανίας σε αρνητική προοπτική.

"Ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι ελαφρά πιο αυξημένος από τον μέσο όρο των άλλων κρατών με αξιολόγηση ΑΑΑ, άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν το αξιόχρεο της Γερμανίας, όπως η ευελιξία που διαθέτει όσον αφορά την αναχρηματοδότησή της, η μεγάλη προστιθέμενη αξία της οικονομίας της και η ακλόνητη θέση της όσον αφορά τις διεθνείς επενδύσεις", επισήμανε ο οίκος αξιολόγησης Φιτς.

"Η πιθανότητα (να σχηματιστεί) ένας μεγάλος συνασπισμός. . . δεν επηρεάζει άμεσα το αξιόχρεο της ευρωζώνης", επισήμανε από την πλευρά του ο S&P, ο οποίος αναμένει ότι οι όποιες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα είναι μικρές—αν υπάρξουν. Ακόμη, ο οίκος υπενθυμίζει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες τάχθηκαν υπέρ όλων των πακέτων στήριξης των κρατών της ευρωζώνης στις ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν στην Μπούντεσταγκ.

ΜΕΛΟΣ ened Monetized by DPG Digital Media Group ©2010-2024 ⚡ Newsbomb.gr - All rights reserved