ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ασφαλιστικό: Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Ασφαλιστικό: Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Αμετακίνητη από τη θέση της για «αναπροσαρμογή» των συντάξεων και των παροχών των ασφαλιστικών ταμείων είναι η τρόικα, όπως έχει καταστήσει σαφές στς επαφές της με το υπουργείο Εργασίας, με αποτελέσμα να εντείνεται η αγωνία για το μέλλον των συντάξεων, σε μία περίοδο όπου τα οικονομικά των Ταμείων πνέουν τα λοίσθια.

Η τρόικα πιέζει ασφυκτικά για τη μείωση -κυρίως των εργοδοτικών- ασφαλιστικών εισφορών και την κατάργηση των περισσότερων φόρων υπέρ τρίτων και μέχρι την Κυριακή θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των στοιχείων του υπουργείου Εργασίας και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Στο στόχαστρο, μπαίνουν σε πρώτη φάση, οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ και των τραπεζών (των λεγόμενων «ευγενών» Ταμείων).

Οι περικοπές στς συντάξεις αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2014 και όχι σταδιακά, όπως προέβλεπε η αρχική ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τους «φόρους υπέρ τρίτων», συγκεντρώνονται έσοδα άνω των 3 δισ. ευρώ ετησίως και μεγάλο μέρος απ' αυτά πάνε και σε ασφαλιστικά ταμεία

Τα περισσότερα έσοδα θα περάσουν στον κρατικό προυπολογισμό ώστε να συνεχίσουν να εισπράττονται ή θα καταργηθούν σταδιακά, ωστόσο τα Ταμεία θα έχουν χάσει πολύτιμους πόρους.

Πάντως, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σήμερα σε ραδιοφωνικό σταθμό, είπε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μειώσεις μισθών και συντάξεων.

Ο κ. Βρούτσης πρόσθεσε ότι θα προχωρήσει εντός του 2014 η διαδικασία μείωσης των εργοδοτικών εισφορών, που θα ολοκληρωθεί έως το 2020, ενώ διευκρίνισε ότι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους έχει προβλεφθεί ήδη από το «νόμο Πετραλιά».

Διαβάστε επίσης:

Βρούτσης: Δεν υπάρχει πρόθεση για μείωση μισθών και συντάξεων (vid)

Η τρόικα ζήτησε νέα μείωση των συντάξεων; (vid)