ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΠΕ: Πέρασαν σε κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο

ΕΛΠΕ: Πέρασαν σε κερδοφορία το τρίτο τρίμηνο

Σε κερδοφορία πέρασε στο τρίτο τρίμηνο η εταιρεία Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), καθώς σημείωσε κέρδη 2 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 70 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Κατά μέσο όρο, οι αναλυτές προέβλεπαν ζημίες ύψους 31 εκατ. ευρώ.

Τα θετικά αποτελέσματα αποδίδονται τόσο στα σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης της αγοράς από το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, όσο και στο προγράμματα αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού, που αποδίδουν σε όλες τις δραστηριότητες.

Σε επίπεδο εννεαμήνου (Ιανουάριος - Σεπτέμβριος 2013), τα ΕΛΠΕ εμφάνισαν ζημίες 171 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 209 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου ανήλθε στα 2,3 δισ. ευρώ, ελαφρώς μειωμένος σε σχέση με πέρυσι (2,4δισ), παρά τη σημαντική αύξηση της παραγωγής και των πωλήσεων.

Στο πλαίσιο της χρηματοοικονομικής στρατηγικής, ο όμιλος εστιάζει τις προσπάθειες στην αποκλιμάκωση του δανεισμού, τη διαφοροποίηση του χρηματοδοτικού μίγματος και τη μείωση του κόστους.

Ήδη, όπως ανακοινώθηκε στο προηγούμενο τρίμηνο, τα ΕΛΠΕ προχώρησαν στη μεγαλύτερη ελληνική έκδοση ομολόγου (unrated), ύψους 500 εκατ. ευρώ, ενώ η ζήτηση κατά την περίοδο εγγραφών για το συγκεκριμένο ομόλογο έφτασε τα 3,7 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, ο όμιλος ολοκλήρωσε την αναχρηματοδότηση του δανείου της ELPEDISON με τη σύναψη νέου κοινοπρακτικού δανείου, ύψους 300 εκατ. ευρώ για 2 έως 3 χρόνια, με τη συμμετοχή πέντε ελληνικών και ξένων τραπεζών.