ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

Ενδοκυβερνητική διαφωνία για τη διάρκεια ζωής του φρέσκου γάλακτος

Διαφωνία έχει προκύψει μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τη «διάρκεια ζωής» του φρέσκου γάλακτος και το αν θα επεκταθεί η διατηρησιμότητα πάνω από τις πέντε ημέρες όπου βρίσκεται σήμερα.

Από τη μία πλευρά, το υπουργείο Ανάπτυξης υποστηρίζει την επέκταση της διατηρησιμότητας, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις τόσο του υπουργού Κωστή Χατζηδάκη όσο και του υφυπουργού Θανάση Σκορδά και από την άλλη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Θανάσης Τσαυτάρης, εκφράζει τις αντιρρήσεις του, αντανακλώντας και τις θέσεις που έχουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι για το συγκεκριμένο θέμα.

«Το σκεπτικό δεν είναι να αλλάξει ο όρος φρέσκο γάλα σε ό,τι αφορά τις ποιοτικές προδιαγραφές, αλλά να δεσμευτεί ο παραγωγός για τη διάρκεια του προϊόντος που προσφέρει», διευκρίνισε σήμερα, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό ο κ. Σκορδάς.

Μετά τις διαφωνίες που διατυπώθηκαν από τον κ. Τσυατάρη για την επέκταση της διατηρησιμότητας του γάλακτος, ο κ. Σκορδάς τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για να υπάρξει δίκαιη τιμολόγηση, ενώ παράλληλα αυτό θα βοηθήσει και τους μικρότερους παραγωγούς.

Σημείωσε, ότι είναι κατανοητή και σεβαστή η ανησυχία των κτηνοτρόφων, προσθέτοντας πάντως ότι το σημερινό καθεστώς αντί να βοηθά την ανάπτυξη συντελεί στη συρρίκνωση της οικονομίας.

Χθες, Πέμπτη, ο κ. Τσαυτάρης, μιλώντας στη Βουλή, είπε ότι «αν πούμε ότι εμείς θα επεκτείνουμε τη διάρκεια ζωής στις εννέα ημέρες, μπορεί να έχουμε περισσότερα ζητήματα διασφάλισης της υγείας του καταναλωτή και να προκληθούν προβλήματα», δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης και προσέθεσε:

«Την άποψή μου τη λέω δημόσια με επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο. Στην Ελλάδα η φρεσκότητα υπολογίστηκε σε πέντε ημέρες, ενώ σε βορειότερες χώρες, όπως στην Ολλανδία ή τη Φινλανδία, φτάνει στις επτά ημέρες διότι επικρατούν συγκεκριμένες συνθήκες παραγωγής».

Διαβάστε επίσης:

Τσαυτάρης:Άλλες οι συνθήκες για το γάλα στην Ελλάδα αντί της Β.Ευρώπης

Σκορδάς: Εξετάζουμε αύξηση της διάρκειας ζωής για το φρέσκο γάλα