ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% ζητά η τρόικα!

Την επιστροφή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% ζητά η τρόικα!

Την επιστροφή του συντελεστή ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% από 13% σήμερα, φέρεται να ζητά η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς δεν φαίνεται να πείθεται από τα επιχειρήματα της Αθήνας και εκτιμά ότι θα έχει αρνητική επίπτωση στα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, αυτοί που φέρονται να έχουν πιο σκληρή στάση σε αυτό το θέμα είναι τα στελέχη του ΔΝΤ.

Όπως διαμηνύουν στην ελληνική πλευρά, το κενό που θα προκύψει το 2014 στα έσοδα από την παραμονή του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% ίσως φθάσει ακόμα και τα 300 εκατ. ευρώ.

Στο υπουργείο Οικονομικών, πάντως, διαφωνούν με αυτή την εκτίμηση και υπογραμμίζουν ότι η μείωση του ΦΠΑ στο 13% έχει πολλαπλές θετικές επιδράσεις στην οικονομία και συνεπώς και στα δημόσια έσοδα.

Ο συντελεστής ΦΠΑ στην εστίαση μειώθηκε την 1η Αυγούστου και τα έσοδα από τον φόρο τον Οκτώβριο ήταν λιγότερα κατά 17% περίπου έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου.

Με βάση αυτά τα στοιχεία, η τρόικα τώρα πιέζει ώστε να σταματήσει η -πιλοτική- εφαρμογή του μέτρου και από την 1η Ιανουαρίου 2014 ο ΦΠΑ να αυξηθεί στο 23%.

Σε αυτή την περίπτωση, θα μπει «ταφόπλακα» και στα σχέδια της κυβέρνησης για τη μείωση των φόρων και σε άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς η τρόικα θα επικαλείται το αρνητικό προηγούμενο του ΦΠΑ στην εστίαση και θα επιμένει σε σκληρά φορολογικά μέτρα.