ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τον Ιανουάριο επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα

Τον Ιανουάριο επιστρέφουν οι επικεφαλής της Τρόικας στην Αθήνα

Τον Ιανουάριο θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικας, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Με την ανακοίνωση αυτή, η Τρόικα απέκλεισε και επισήμως την πιθανότητα επιστροφής της στην Αθήνα εντός του 2013.

Οι εκπρόσωποι της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και της Κομισιόν θα βρεθούν στην Αθήνα τον Ιανουάριο του 2014, διαψεύδοντας τις κυβερνητικές προσδοκίες για μία συμφωνία πριν την έναρξη της ελληνικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, Σάιμον Ο' Κόνορ, ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο θα συνεχιστούν από την επόμενη εβδομάδα

Την ερχόμενη εβδομάδα όμως αναμένεται να βρεθούν στην Αθήνα χαμηλότερα κλιμάκια της Tρόικας, ώστε να συζητήσουν με την ελληνική κυβέρνηση για τις εξελίξεις έπειτα από το Eurogroup της ερχομενης Δευτέρας 9ης Δεκεμβρίου, όσο και εν όψει του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το 2013, που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες στις 19 Δεκεμβρίου, όπου η οικονομική κατάσταση στην EE και στην ευρωζώνη θα αποτελέσει το βασικότερο θέμα των συζητήσεων.

Αντίθετα, η ομάδα Τόμσεν αναμένεται να επιστρέψει στην Αθήνα στις αρχές του 2014 και «εφόσον οι Αρχές έχουν σημειώσει πρόοδο στα εκκρεμή ζητήματα, ώστε να υπάρξει συμφωνία σε επιχειρησιακό επίπεδο».

Σημειώνουμε πως είναι η τρίτη φορά που οι εκπρόσωποι των δανειστών αποχωρούν από την Αθήνα, χωρίς να έχουν καταλήξει σε συμφωνία με την ελληνική πλευρά, σε μια στιγμή που το Κοινοβούλιο υπερψήφισε τον την ώρα τον προϋπολογισμό του 2014, ο οποίος δεν έχει λάβει την έγκριση των δανειστών.

12

Παγώνει εκταμίευση του ενός δισ. ευρώ

Με την απόφαση της Τρόικας να μεταθέσει την επιστροφή της στην Αθήνα, «παγώνει» και επισήμως η εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, που εκκρεμεί από τον περασμένο Ιούλιο.

Η ελληνική πλευρά ευελπιστούσε πως θα μπορούσε να λάβει το ποσό από τις δύο «ευρωπαϊκές πλευρές» της Τρόικας, ήτοι την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς το καταστατικό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου καθιστούσε αδύνατη τη συμμετοχή του, καθώς αναστέλλει τη λειτουργία του, λόγω των χειμερινών διακοπών.

Για την εκταμίευση της δόσης του ενός δισ. ευρώ, η Ελλάδα έπρεπε να εφαρμόσει τέσσερα διαρθρωτικά μέτρα, όπως απολύσεις 4.000 υπαλλήλων από το Δημόσιο εντός του 2013 και τον προγραμματισμό 11.000 απολύσεων εντός του 2014, το νέο κώδικα των δικηγόρων, την αναδιάρθρωση των αμυντικών βιομηχανιών και τη ρύθμιση των χρεών του Δημοσίου προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Σύμφωνα με πληροφορίες δημοσιεύματος κυριακάτικης εφημερίδας, οι 17 υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης προς την Ελλάδα, με ελάχιστες όμως πιθανότητες για μια θετική εξέλιξη.

Διαβάστε επίσης:«Αποδεσμεύουν» την δόση λόγω...Ελληνικής Προεδρίας

Το Γενάρη θα επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας και της ανθρωπιστικής κρίσης