ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ιαπωνία: Δεν χρειάζεται περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Ιαπωνία: Δεν χρειάζεται περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα δήλωσε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για επιπρόσθετη νομισματική χαλάρωση, καθώς οι τιμές κινούνται στην κατεύθυνση του στόχου 2% που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα για τον πληθωρισμό και οι τρίτες οικονομίες ανακάμπτουν, περιορίζοντας τις προσδοκίες περαιτέρω μέτρων στήριξης για την αντιστάθμιση της επίπτωσης από την αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων τον περασμένο Απρίλιο.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε σταθερή τη νομισματική πολιτική της σήμερα και διατήρησε την αισιόδοξη πρόβλεψή της για τον πληθωρισμό, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η ανάκαμψη της οικονομίας θα συνεχίσει να διευρύνεται. Το αδύναμο γεν, που αυξάνει το κόστος των εισαγωγών, συνέβαλε ώστε η Ιαπωνία να έχει περάσει ήδη τη μισή διαδρομή προς τον στόχο που έχει θέσει για τον πληθωρισμό, καθώς το επίπεδο τιμών αυξήθηκε 1,2% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Αν και οι αγορές είναι πολύ επιφυλακτικές για το αν ο πληθωρισμός θα αυξηθεί περαιτέρω, η πρόσφατη άνοδος των τιμών και οι ενδείξεις οικονομικής ευρωστίας έχουν κάνει τους αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας πιο βέβαιους ότι η Ιαπωνία βρίσκεται σε τροχιά για να πετύχει τον στόχο της. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας ανακοίνωσε στις αρχές του 2013 ένα τεράστιο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και δεν επιθυμεί να χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της, εκτός εάν η αύξηση του φόρου στις πωλήσεις έχει μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες επιπτώσεις.

Όπως αναμενόταν, η κεντρική τράπεζα επέμεινε στη δέσμευσή της για αύξηση της νομισματικής βάσης με ετήσιο ρυθμό 60-70 τρις.. γεν (577 - 673 δις.. δολάρια) μέσω επιθετικών αγορών στοιχείων ενεργητικού.