ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Αργεντινή θα επιτρέψει την αγορά δολαρίων χωρίς περιορισμούς

Η Αργεντινή θα επιτρέψει την αγορά δολαρίων χωρίς περιορισμούς

Την εκτόξευση της ισοτιμίας πέσο-δολαρίου στη μαύρη αγορά προκάλεσε η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης της Αργεντινής για υποτίμηση του νομίσματος κατά 11,1%, πρωτοφανή τιμή στα μετά τη χρεοκοπία χρονικά.

Στη μαύρη αγορά, ένα δολάριο αντιστοιχεί πλέον σε 13 πέσος.

Νωρίς το μεσημέρι της Παρασκευής διεθνή οικονομικά σάιτ, περιλαμβανομένου και του Bloomberg, μεταδίδουν ότι από τις 27 Ιανουαρίου, το Μπουένος Άιρες θα άρει τους περιορισμούς και τους ελέγχους και θα επιτρέψει την ελεύθερη αγορά δολαρίων. Στόχος είναι να καταπολεμηθεί το όργιο συναλλαγών πέσος στη μαύρη αγορά με δολάρια σε υψηλότατες τιμές.

Μετά την εφαρμογή του ελέγχου του συναλλάγματος το 2011 με στόχο την αποφυγή της διαρροής συναλλάγματος, οι Αργεντινοί αγοράζουν στην "παράλληλη" αγορά το "μπλε δολάριο". "Το να αγοράζεις το δολάριο έναντι 12,5 πέσος είναι πολύ ακριβά, αλλά οι άνθρωποι φοβούνται και αγοράζουν σε αυτήν την τιμή", σημειώνει ο Αλφόνσο Πρατ Γκάι.

Σοκαρισμένοι από την οικονομική κρίση του Δεκεμβρίου 2011 και τον πληθωρισμό που στοιχειώνει το πέσο εδώ και 40 χρόνια, οι Αργεντινοί δεν έχουν πλέον εμπιστοσύνη στο νόμισμά τους.

Σύμφωνα με την οικονομική ιστοσελίδα cityam, ο καθηγητής του ιδρύματος Johns Hopkins, και πρώην σύμβουλος του υπουργού Οικονομίας Domingo Cavallo, Steve Hanke, δήλωσε ότι ο "πραγματικός πληθωρισμός στην Αργεντινή αγγίζει το 75%".