ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΟΟΣΑ: Καμπανάκι...περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα

ΟΟΣΑ: Καμπανάκι...περικοπών στα κοινωνικά επιδόματα

Ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι η αρνητική επίδραση της χρηματοπιστωτικής κρίσης, μπορεί να είναι αισθητή για πολλά ακόμη χρόνια.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι τα αποτελέσματα στην εκπαίδευση και στην υγεία θα πληγούν σε αρκετές αναπτυγμένες χώρες, ενώ τα ποσοστά γεννήσεων έχουν υποχωρήσει.

Έξι χρόνια μετά από την κρίση, πολλές κυβερνήσεις αναπτυγμένων χωρών έχουν φορτωθεί με τεράστια χρέη που θα χρειαστούν δεκαετίες για να μειωθούν. Από το 2011, πολλά από τα μέτρα που έχουν στόχο τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, επηρεάζουν και τις κοινωνικές εισφορές, συμπεριλαμβανομένης και της στήριξης για τους ανέργους, τα άτομα με αναπηρίες και τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα.

Αλλά ο ΟΟΣΑ προειδοποιεί ότι περαιτέρω μειώσεις σε αυτά τα προγράμματα, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα που έχουν μεγαλύτερο κόστος να λυθούν μακροπρόθεσμα.

«Η διατήρηση και ενίσχυση της στήριξης για τις πιο ευάλωτες ομάδες, πρέπει να παραμείνουν κρίσιμο μέρος οποιασδήποτε στρατηγικής για μια οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη. Οι κυβερνήσεις πρέπει να σχεδιάζουν τα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης αντιστοίχως, καθώς οι επιπτώσεις τέτοιων μέτρων μπορεί να ποικίλει», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.

Διαβάστε επίσης

Focus: «Απελπιστική περίπτωση η Ελλάδα»