ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προβόπουλος: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν τέλη του χρόνου

Προβόπουλος: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα κορυφωθούν τέλη του χρόνου

Στα πιστωτικά ιδρύματα απέδωσε την επιστροφή του Δημοσίου στις αγορές, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, σε συνέντευξη στο Bloomberg.

Ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι η επιτυχής ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών Πειραιώς και Alpha Bank, με κεφάλαια από ξένους επενδυτές καταδεικνύει ότι ο στόχος της επιστροφής και του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές είναι εφικτός.

Ο ίδιος αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα θα εγκρίνει την συμμετοχή των λεγόμενων anchor investors στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.

Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν με επιτυχία και τα επόμενα stress tests της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και υποστηρίζει ότι το απόθεμα των περίπου 11 δισ. ευρώ που διαθέτει σήμερα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, στο βαθμό που δεν θα χρησιμοποιηθεί για τις τράπεζες, μπορεί να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για τη μείωση του Δημοσίου Χρέους. Προβλέπει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των τραπεζών θα κορυφωθούν στο τέλος του έτους.

Στη συνέντευξη υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. και η Alpha Bank AE κάλυψαν τις αυξήσεις κεφαλαίου τους (περίπου 3 δισ. ευρώ) κυρίως από ξένους επενδυτές.

Κληθείς να σχολιάσει το δικό του μέλλον, ο Γ. Προβόπουλος είπε ότι «η καταγραφή των επιδόσεών μου είναι εκεί για όλους να δουν και να κρίνουν. Εναπόκειται στον Έλληνα Πρωθυπουργό να αποφασίσει αν θα ανανεώσει θητεία μου", η οποία ολοκληρώνεται τον προσεχή Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης

Γ. Προβόπουλος: Ήρεμος, σίγουρος και... υπεράνω ευθυνών